Sotavainajien etsintäryhmä ei lähde Venäjälle – "Omat riskinsä tällä hetkellä"

Jopa 10 000 kaatunutta suomalaista on yhä kateissa maastossa Venäjällä.

Suomalainen sotavainajien etsintäryhmä jättää lähtemättä Venäjälle tänä kesänä turvallisuussyistä, kertoo puheenjohtaja Pertti Suominen Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä. Samalla hän muistuttaa, että tähän asti yhteistyö kentälle jääneiden Suomen armeijan ja puna-armeijan vainajien kotiuttamisessa on sujunut hyvin.

– Päätimme nyt asettaa etsijöiden turvallisuuden etusijalle. Että ei aiheutuisi mitään ongelmia, jos ja kun Venäjän puolelle mentäisiin. Siinä on omat riskinsä tällä hetkellä. Periaatteessa ne suunnitelmat, joita meidän pitäisi (etsintämatkasta) lähettää Venäjälle, otettaisiin varmaan siellä kyllä käsittelyyn, Suominen sanoo.

Venäjällä sankarivainajien etsintää tehnyt Slava Skokov puolestaan kertoo, että tilanne suomalaisten sotavainajien etsimisessä Venäjän Karjalassa ei ole suuremmin muuttunut sen jälkeen kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan.

– Oleellista on, että etsinnöissä ei voi etukäteen tietää, onko maan alta löytyvä sotavainaja puna-armeijan vai Suomen armeijan sotilas. Tuosta syystä myös suomalaisia sankarivainajia löydetään Venäjän puolelta edelleen, Skokov totesi STT:lle.

Suomesta turvapaikkaa hakeva Skokov on ollut jäsenenä pietarilaisessa sota-arkeologien ryhmässä. Karjalan Valli -niminen ryhmä on hänen mukaansa löytänyt liki 450 puna-armeijan sotilaan ja 135 suomalassotilaan jäänteet.

– Löytyneitä suomalaisia vainajia luovutetaan nyt edelleen haudattaviksi Suomeen. Mutta en pysty ennustamaan, miten tilanne saattaa muuttua, Skokov lisää.

Kaatuneiden etsintä on ollut sillä tapaa vastavuoroista, että Suomen puolelle jääneitä puna-armeijan vainajia on käynyt etsimässä venäläisiä etsintäryhmiä.

Älä kysy, älä kerro

Joitakin vaikutuksia länsimaiden ja Venäjän kriisiytyneillä suhteilla on Skokovin mukaan jo ollut myös sotavainajien etsintään. Löydetyistä suomalaisista sotavainajista ei hänen mukaansa kerrota enää Venäjällä sosiaalisessa mediassa.

– Vainajien luovuttaminen merkitsee sitä, että sen järjestäjät ovat tekemisissä ulkomaalaisten kanssa. Kukaan ei voi nykyisin ennakoida, mitä siitä saattaa seurata. Siksi vainajia luovutetaan salassa.

Venäjän viranomaiset eivät nykyisin osallistu vainajien luovuttamiseen Suomeen. Se on Skokovin mukaan ollut joitakin vuosia – venäläisittäin ilmaisten – "jonkin verran kiellettyä".

Entisellä rintamalla Karjalan kannaksella on toiminut luvatta etsintöjä tekeviä ryhmiä jo vuosia.

– He saattavat hakea esimerkiksi sotaromua ja kolikoita. Löytämänsä sotavainajat he tavallisesti luovuttavat Venäjän rekisteröityneille etsintäryhmille.

Noutomatka kerran vuodessa

Suomisen mukaan hänen johtamansa, Suomen puolustusministeriön valtuuttama yhdistys on käynyt kerran vuodessa Viipurissa. Yhdistys noutaa Venäjältä löydettyjen suomalaissotilaiden jäännöksiä haudattavaksi kotimaahan.

– Uskon, että tämä järjestely saa jatkua.

Tehtävää kadonneiden löytämisessä ja kotiin tuomisessa riittää yhä. Suominen ja Skokov arvioivat kumpikin, että jopa noin 10  000 kaatunutta Suomen sotilasta on yhä löytämättä maastosta Venäjällä.

Sunnuntaina vietetään eri puolilla Suomea vuotuista kaatuneitten muistopäivää. Vuosipäivänä haudataan Lappeenrannassa 48 tunnistamatonta suomalaista sotilasta.

Lue myös:

    Uusimmat