Hämmästyttävä löytö: Karjalankannakselta löydettiin uusi sankarivainaja – myös henkilöllisyys ja kuolinpäivä onnistuttiin lähes varmuudella selvittämään

6:27
Arkistovideo: Sotaveteraanin uskomaton pelastuminen – muut kuolivat korsuun, Veikko käveli vapauteen.

Pietarilainen sotahistoriaharrastajien ryhmä Karjalan valli löysi etsinnöissään Karjalan kannaksella vuoden 1944 kesäkuun lopulla kaatuneen suomalaisluutnantin jäänteet.

Talvi- ja jatkosodan taistelupaikoille jäi aikoinaan noin 10 000 suomalaissotilaan jäännökset. Nykyään Karjalan metsissä piipittävät sotahistorian harrastajien metallinpaljastimet, kun vainajia etsitään vapaaehtoisvoimin rajan molemmin puolin.

Välillä raskas työ palkitaan: Sotaveteraanien liitto tiedotti yhdestä vainajalöydöksestä viime viikolla. Löydön oli tehnyt pietarilainen Karjalan valli -ryhmä.

Löydös on tällä kertaa hämmästyttävän hyvä: tuntolevyn ja nimilaatan perusteella vainajan henkilöllisyys on lähestulkoon varmaa. Hän on 27. kesäkuuta vuonna 1944 kaatunut luutnantti, joka ehti palvella joukkoyksikössään vain kymmenen päivää.

– Onhan se uskomatonta, että vielä kahdeksankymmenen vuoden jälkeenkin löytyy näin hyvin säilyneitä jäännöksiä, toteaa Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo MTV Uutisille.

1 300 vainajaa vuosien varrella palautettu Suomeen

10 000 Karjalaan jääneestä sotilaasta on palannut reilu kymmenesosa.

– Löydöksiä tehdään vuosittain. Viimeksi rajan yli palautettiin 22 vainajan jäänteet, Martimo kertoo.

Sotilaslöydösten toimittaminen kuulostaa melko arkiselta: löydetyt suomalaisten sotilaiden jäänteet pakataan pusseihin, ja ne viedään taistelukentiltä Viipuriin.

Kerran vuodessa ne toimitetaan Viipurista eteenpäin Helsinkiin, missä Keskusrikospoliisi ja HYKS:in keskussairaala selvittävät vainajien henkilöllisyyttä esimerkiksi dna-testein.

Myös uusin löydös saapuu Helsinkiin ennen pitkää.

– Jos vainaja tunnistetaan, heidän omaisiinsa otetaan yhteyttä – sikäli kun sellaisia on jäljellä. Useimmiten vainajat sitten toimitetaan heidän kotiseurakuntaansa, missä heille pidetään asianmukaiset hautajaismenot.

Osa vainajista jää kuitenkin tunnistamattomiksi.

– Heidän maalliset jäänteensä toimitetaan joka toinen vuosi Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Viimeksi heitä haudattiin viitisenkymmentä, Martimo mainitsee.

Kaikkien Karjalaan jääneiden kohtalosta ei tietoa

Osa 10 000 sotilaasta ei kuitenkaan välttämättä kuollut rintamalle, Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja muistuttaa.

– Osa heistä päätyi sotavangeiksi, ja he kokivat loppunsa milloin missäkin. Heidän vaiheitaan on mahdotonta jäljittää.

Aina löydöksiä eivät tee vain sotaharrastajat. Esimerkiksi Karjalan kannas oli niin valtava taistelualue, että sotilaiden jäänteitä ja sotakalustoa saattaa löytyä rakennustyömaiden yhteydessä.

– Useammankin kesämökin työmaalta on löydetty veteraanien jäänteitä ja muuta tavaraa. Sinne metsiinhän vietiin useita kymmeniä tonneja rautaa, eikä niitä sieltä kukaan hakenut pois. Kaikenlaista voi löytyä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja