Sotatieteiden tohtori Limnell: "Ydinaseen käytön riski kasvaa, kun sota kääntyy Ukrainan eduksi"

Zaporizhzhjan ydinvoimalan taistelut huolestuttavat paikallisia asukkaita 2:49
Katso myös: Zaporizhzhjan ydinvoimalan taistelut huolestuttavat paikallisia asukkaita

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnell kirjoittaa Twitterissä, että ydinaseen käyttöön Ukrainan sodassa on varauduttava.

Limnell kirjoittaa Venäjän ydinaseuhkailujen olevan pääosin pelotepropagandaa, mutta mahdollisuutta ei voi sulkea kokonaan pois.

Limnellin mukaan ydinaseiden käyttökynnys on maailmassa korkea, ja niiden luoma kauhun tasapaino on toiminut.

Limnellin mukaan ydinasepelote on merkittävä syy sille, miksi Nato ja USA ei ole suoraan puuttunut Ukrainan sotaan. Ydinpelote rajoittaa myös tällä hetkellä Venäjän toimia.

Limnell kirjoittaa ydinaseiden olevan poliittisia aseita, joilla pyritään vaikuttamaan vastapuolen toimintaan.

– Näin tapahtuu parhaillaan Ukrainassa. Hyökkäävä Venäjä toimii oman poliittisen ydinsateenvarjonsa alla. Vastaavasti Naton ydinaseuhka rajoittaa Venäjän hyökkäyshaluja Natomaihin.

Ydinaseen käytön riski kasvaa Limnellin mukaan, kun sota kääntyy Ukrainan eduksi.

– Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa ydinpidäkkeestä luovuttaisiin ja Venäjä ottaisi merkittävän riskin. Käyttö voisi tapahtua taktisina ydinaseina taistelukentällä tai "kokeina" toisaalla, hän kirjoittaa.

Ydinasetta käytettäessä eskalaation vaara olisi todellinen. Poliittisesti vastatoimia olisi Limnellin mukaan monia, tuomitsemisesta ydinvastahyökkäykseen.

Limnellin mielestä päätöksenteon vaihtoehtoja on mietittävä etukäteen. Helppoja ratkaisuja ei hänen mukaansa kuitenkaan olisi tarjolla.

– Ydinaseen käyttäminen Ukrainassa merkitsisi läntisen maailman asettamista kysymyksen eteen sotaan sitoumisesta konkreettisesti Ukrainan tueksi.

– Toimimattomuus tai laimea vastareaktio saattaisi rohkaista Venäjää käyttämään enemmän vastaavaa voimaa, Limnell jatkaa.

Panikointiin ei Limnellin mukaan ole tarvetta, mutta ydinaseiden käyttöä on arvioitava realistisesti.

– On kuitenkin viisautta varautua jo etukäteen odottamattomiinkin sodan kehityskulkuihin, kuten historia on meille opettanut.

Lue myös:

    Uusimmat