Sotarikoksesta syytetty ei peitellyt kasvojaan – myöntää julkaisseensa kuvia Isis-sotilaan irtopäästä

Sotarikoksesta syytetty saapui oikeuteen Tampereella 0:51

Sotarikoksesta syytetty irakilaismies myöntää julkaisseensa Facebook-profiilissaan kolme kuvaa taistelussa kuolleen Isis-sotilaan irrotetusta päästä tammikuussa 2015. Oikeudenkäynti alkoi aamupäivällä Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.

Hän ei kuitenkaan katso, että kyseessä olisi rikos.

– Kyseessä ei ole vakava loukkaus, teko ei täytä sen edellytyksiä. Kyseessä on enintään lievä sotarikos, mutta puolustuksen mukaan tämänkään edellytykset eivät täyty, miehen puolustusasianajaja sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan kyseessä on taistelussa kuolleen Isis-sotilaan ruumiin häpäiseminen.

– Kyse on noin lyhyesti sanottuna sodan sääntöjen rikkomisesta, kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen perusteli syytettään.

Hämäläinen vaatii alle 30-vuotiaalle miehelle kahden vuoden vankeusrangaistusta, jonka ensikertalainen voisi sovittaa ehdollisella.

– Mielestäni tämä juttu on luonteeltaan sellainen, että tässä ei edellytetä ankarampaa rangaistusta. Periaatteessa tuosta kolkontuntuisesta rikosnimikkeestä huolimatta katson, että juttu on sovitettavissa jopa ehdollisella vankeusrangaistuksella.

Syyttäjä: Harvinainen rikos - sotarikossäännöksiä ei Suomessa vielä sovellettu 2:15

Syyttäjä ei vaadi miestä vangittavaksi. Oikeus antaa jutussa tuomionsa tänään kello 14.30.

Ei osallistunut tappamiseen

Tapahtumien kulusta ei ole epäselvyyttä syyttäjän ja puolustuksen välillä.

– Hän ei ole osallistunut taisteluun, henkilön tappamiseen tai ruumiin silpomiseen. Hän on ollut vartijana, kun sieltä on taistelun jälkeen tullut avolavalla porukkaa, jolla on ollut pää mukanaan, Hämäläinen kertoi oikeudelle.

Tässä yhteydessä syytetty on poseerannut kuvissa pään kanssa. Kyse on puolisotilaallisesta Kataeb Jund al-Imam -nimisestä ryhmittymästä, joka toimii Irakin armeijan kanssa yhteistyössä.

Puolustus: Sotarikoksesta syytetty myöntää teon, mutta kiistää rikoksen 0:54

Mies on kertonut esitutkinnassa otattaneensa kuvan ja julkaisseensa sen lohdutukseksi useita henkilöitä itsemurhaiskussa surmanneen Isis-taistelijan uhrien omaisille.

– Lohdutukseksi Isis-taistelijan uhrien omaisille ja viestiksi siitä, että kyllä tämä tästä, puolustusasianajaja kertoi oikeudessa.

Syyttäjä: Oleellista kuvien julkaisu

– Syytteen kannalta on oleellista, että vastaaja on myöhemmin ladannut näitä kuvia internetiin omille julkisille Facebook-sivuilleen, jossa ne ovat olleet kaikkien Facebook-käyttäjien vapaasti katsottavissa.

Mies on ollut asian vuoksi vangittuna marraskuusta lähtien. Kyse on Suomen ensimmäisestä sotarikos-nimikkeellä käsiteltävästä syytteestä.

Lue myös:

    Uusimmat