Mainos

Irakilaisveljekset saattavat saada vankeudestaan tuhdit korvaukset – jopa yli 50 000 euroa mieheen

1:33

Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti tänään antamallaan tuomiolla terrorismimurhista syytetyt irakilaiskaksoset kaikista syytteistä. Syyttäjä ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, aikooko se valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen kertoo MTV:lle puivansa tuomiota perjantaina yhdessä apulaisvaltakunnansyyttäjän kanssa. Päätös tyytymättömyyden ilmoittamisesta tuomioon on tehtävä viimeistään ensi viikon keskiviikkona.

– Oikeudenkäynti on ollut hyvin poikkeuksellinen. Tähän on liittynyt omat vaikeutensa, jotka juontavat juurensa teon luonteesta ja siitä, että koko ajan on pitänyt tehdä yhteistyötä vieraan valtion kanssa. Ikävä kyllä tämä maa (Irak) on osittain sotatilassa, ja se on vaikeuttanut asian käsittelyä.

Jos syyttäjä ei valita tuomiosta, saa vapauttava tuomio lainvoiman ja veljekset voivat hakea valtiokonttorilta korvauksia ajalta, jonka he ovat viettäneet tutkintavankeudessa syyttöminä.

Korvaussumma vaihtelee jutun mukaan. Viime aikoina korvaukset ovat olleet yli sata euroa päivältä.

Kaksoset ovat olleet vangittuna terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista epäiltyinä joulukuusta 2015 lähtien, eli puolitoista vuotta. Molemmat veljekset saattavat saada vankeusajastaan siis reilusti yli 50 000 euroa.

– On selvää, että korvaussummat nousevat huomattaviksi, arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

"Tavattoman korkean profiilin juttu"

Nuotio pitää erittäin poikkeuksellisena, että suomalaisella tuomioistuimella on ylipäätään ollut käsiteltävänä Irakissa vuonna 2014 tapahtuneeseen Camp Speicherin joukkomurhaan liittyvä juttu.

– Tavattoman korkean profiilin juttu, ihan toiselta planeetalta kuin muut viime aikoina käsitellyt sotarikokset. Pitkälti toista tuhatta aseetonta alokasta on tapettu brutaalisti osana Isisin toimintaa. On jo itsessään merkittävää, että tällainen asia on Suomessa noussut tutkintaan ja se on käsitelty.

Juttu kaatui käräjäoikeudessa siihen, ettei kaksosia voitu riittävän luotettavasti tunnistaa joukkomurhan tekijöiksi. Kyse oli osin anonyymista todistelusta, jolloin näyttökynnys asettuu normaalia korkeammalle. 

Epäily tuli Suomen viranomaisten tietoon syksyllä 2015, kun Forssassa sijaitsevan vastaanottokeskuksen muut asukkaat epäilivät veljeksiä Isisin propagandavideolla esiintyviksi kaksosiksi.

– On katsottu, että tämä on niin iso periaatteellinen asia, että syytteeseen saattaminen oli välttämätöntä, kävi siinä lopulta kuinka tahansa.

Nuotion mukaan tapaus kertoo myös hyvää suomalaisten syyttäjien ja poliisiorganisaation kyvystä toimia kansainvälisesti. Esitutkinnan ja syytteiden rakentaminen on ollut poikkeuksellisen vaikeaa.

– Meillä pystytään tekemään vaikeita tutkintoja, joissa tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja toimenpiteitä asioiden selvittämiseen.

Henkinen jaksaminen koetuksella

Toisen syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus ei ollut keskiviikkoiltapäivään mennessä tavoittanut päämiestään. Jos syyttäjä ei vie asia eteenpäin, Gummerus pitää velvollisuutenaan huolehtia siitä, että hänen päämiehensä saa korvauksen vankeusajastaan.

– Määrän arvioiminen on ehdottoman hankalaa. On täysin selvää, että hän on menettänyt kotimaansa ja hänellä ei ole enää mitään mahdollisuuksia palata sinne. Hän on tullut Suomesta hakeneeksi turvapaikkaa, joten hän ei pääse enää Turkkiin, missä muita hänen perheenjäseniään tällä hetkellä on.

Vankeusaika on ollut Gummeruksen päämiehelle erityisen raskasta.

– Hän on ollut pitkän aikaa täysin ummikkona, kielitaidottomana, eristettynä myös veljestään. Ei keskustelukumppaneita. Henkinen jaksaminen on ollut koetuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.