Yli viisikymmentä seksuaalirikoksista tuomittua vaatii "pedofiilinmetsästäjältä" jättikorvauksia

25:24

Seksuaalirikoksista tuomittujen nimiä ja kuvia Facebookissa julkaissut Mikko Parantainen joutuu uudestaan oikeuteen, kertoi MTV:n keskiviikon Rikospaikka-ohjelma.

Valtakunnansyyttäjänvirastossa on nostettu syyte henkilörekisteririkoksesta häntä vastaan.

Asianomistajina jutussa on kaikkiaan 52 seksuaalirikoksista tuomittua. He vaativat ”pedofiilin metsästäjältä” korvauksia, jotka vaihtelevat 800 eurosta 170000 euroon. Osalla asianomistajista ei ole vaatimuksia.

Asianomistajien nimet on julistettu jutussa salaiseksi.

Alunperin tutkinnassa oli lähes sata tapausta, mutta neljästäkymmenestäviidestä ei syytteitä nostettu, koska ne olivat rikoksina vanhentuneita.

Arkaluonteisia tietoja

Syytteestä päätti apulaisvaltakunnansyyttäjän sijaisena toiminut valtionsyyttäjä Christer Lundström.

Syytteen mukaan Parantainen on tahallaan käsitellyt Facebook-sivulla arkaluonteisia tietoja.

Syyte nojaa pitkälti tietosuojavaltuutetun lausuntoon, jossa on katsottu Facebook-sivustolla julkaistujen uutisten, nimien, kuvien ja tuomioiden muodostavan henkilörekisterin.

Syyttäjä vaatii pedofiilin metsästäjälle tuntuvaa sakkotuomiota tai lyhyttä ehdollista tuomiota. Juttua puidaan loppukeväästä tai alkukesästä Jyväskylän käräjäoikeudessa.

Puolustus kiistää

Puolustus on kiistänyt syytteen.

- Aika pitkälle tässä on viety johtopäätös siitä, että Facebook-sivu muodostaa henkilörekisterin, sanoo Parantaisen avustaja, oikeustieteen maisteri Markus Talvio.

Avustajan mukaan kyse on pitkälti tiedoista, jotka joku muu on jo julkaissut. Facebook-sivun tarkoitus on herättää keskustelua ja se kuuluu Talvion mukaan sananvapauden piiriin.

Aiempi tuomio

Pedofiilin metsästäjä tuomittiin vuosi sitten sakkoihin Itä-Suomen hovioikeudessa. Päätöksessä hovioikeus totesi, että seksuaalirikoksesta tuomitun miehen kuvan linkittäminen Facebook-ryhmässä oli rikos.

Parantainen oli linkittänyt Facebookista löytämänsä tekijän valokuvan MTV:n sivuilla julkaistuun uutiseen FB-ryhmässä. MTV:n uutisessa mainittiin seksuaalirikoksesta tuomitun nimi.

Sakkoja kertyi 1880 euroa ja lisäksi hänen piti maksaa kärsimyskorvausta seksuaalirikoksesta tuomitulle tuhat euroa.

Parantainen on hakenut tuomiosta valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Tavanomaisesti päätös niissä kestää joitain kuukausia, mutta tämän osalta KKO ei ole vielä päätöstä tehnyt.

1:39

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja