Mainos

Toisen sotarikosjutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa: Esiintyi irtopään kanssa Facebookissa

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa on alkanut tänään Suomen toisen sotarikosjutun käsittely.

23-vuotiasta irakilaismiestä epäillään Irakissa keväällä 2015 tapahtuneesta sotarikoksesta.

Haastehakemuksen mukaan hän kuului Iraqi Special Operations Forces (ISOF) yksikköön ja sen osana toimivaan Iraqi Counter-Terrorism (ICTB) pataljoonaan, joka on osallistunut taistelutoimiin Isisiä vastaan.

Sotarikoksesta epäilty mies julkaisi Facebook-profiilissaan Tikritissä otetun valokuvan, jossa hän on kyykkyasennossa rynnäkkökivääri kädessään ja hänen edessään on vihollissotilaan irtopää. Syyttäjän mukaan vihollissotilas oli kuollut ilmeisesti taistelussa tai pommi-iskussa.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan sotarikoksesta syytetty mies kertoi löytäneensä pään toisaalta Tikritissä ja siirtäneensä sen paikkaan, jossa kuva otettiin. Siirtoon mies kertoi syyksi sen, että pään löytöpaikalla oli koiria.

Mies kertoi kuulusteluissa julkaisseensa irtopäästä kuvan Facebookissa, koska hänen mukaansa Irakissa ihmiset tulevat kuvasta iloiseksi ja ovat tyytyväisiä, että Isis-taistelijoita tapetaan.

– Kaikki tietävät mitä Isis tekee. Paljon ystäviäni on ollut Isiksen uhreina ja ajattelin, että heidän vanhempansa ovat tyytyväisiä nähdessään Isiksen pään, mies kertoi poliisikuulusteluissa.

Valokuvia otettaessa läsnä oli myös muita Irakin armeija sotilaita. Mies on kertonut heidän nimiään kuulusteluissa, eikä nimien perusteella ole selvinnyt, että kukaan heistä olisi Suomessa.

"En ole ampunut ketään"

Mies kertoi kuulusteluissa työskennelleensä aiemmin puuseppänä. Hän palveli Irakin armeijan kersanttina marraskuun 2014 ja syyskuun 2015 välisenä aikana. Kuulusteluissa hän kertoi, ettei ole sotinut tai ampunut ketään, vaikka hänen hallussaan oli ase.

Mies kertoi olleensa maavoimissa ja hänen tehtävänään oli kuljettaa elintarvikkeita. Hän oli kertomansa mukaan ollut myös vartiovuoroissa.

Syyttäjän mukaan mies on kohdellut valokuvattua henkilöä epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut tämän kunniaa. Syyttäjä vaatii miehelle kahden vuoden vankeusrangaistusta. Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi viime viikolla tuomion Suomen ensimmäisessä sotarikosjutussa, joka on hyvin samankaltainen rikostapaus kuin tänään käsiteltävä. Irakilaismies tuomittiin yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.