Onko ukrainalaisten kekseliäisyydellä mitään rajaa? Venäläiset sotilaat voivat nyt antautua myös dronelle

MTV vieraili ukrainalaisella lennokkipajalla, jolla rakennetaan tuhoisia ammuksia 1:49
MTV vieraili ukrainalaisella lennokkipajalla, jolla rakennetaan tuhoisia ammuksia

Ukrainalaiset ovat keksineet uuden keinon, jolla houkutella venäläisiä sotilaita antautumaan. Ukrainan kehittämä uusi keino, dronelle antautuminen, hyödyntää venäläisten kehnoa moraalia.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kumpikin osapuoli on käyttänyt droneja tehokkaasti tiedusteluun, tulenjohtoon sekä räjähteiden kuljettamiseen kohteisiinsa. Ukrainalaiset ovat keksineet vielä uuden tavan hyödyntää lennokkeja: ohjaamaan venäläisiä sotilaita, jotka haluavat antautua.

Marraskuun lopulla Ukrainan armeija julkaisi videon, jossa näkyi aseensa maahan heittänyt venäläinen sotilas. Hän nosti kätensä ja hermostuneen oloisesti seurasi yläpuolella lentävää dronea. Se johdatti antautujan Ukrainan armeijan 54. mekanisoidun prikaatin joukkojen luokse.

Ukrainan armeija on myös julkaissut ohjevideon potentiaalisille antautujille. Käytössä on myös venäjänkielinen nettisivu Haluan elää. Se on suunnattu venäläisille sotilaille ja heidän perheilleen.

Sivulta löytyy numero antautumisessa auttavalle puhelinlinjalle ja Telegram-kanavalle.

Moraali matalalla

On liian aikaista sanoa, onko tämä uudenlainen informaatiosodankäynti tehokasta. Selvästi Ukraina yrittää käyttää hyväkseen sitä, että Venäjän joukkojen moraalin raportoidaan olevan matalalla.

Vangiksi otettujen venäläissotilaiden keskuksen johtaja Petro Jatsenko kertoo New York Timesille, että he ovat saaneet Haluan elää -nettisivuston kautta 4 300 yhteydenottoa, joissa on kysytty neuvoa siihen, miten antautua.

Lukua ei ole New York Timesin mukaan pystytty varmistamaan riippumattomasti.

Antautuminen on vaarallista

Antautuminen ei ole mitenkään helppoa ja vaaratonta. Monin paikoin sota on juuttunut poteroihin ja juoksuhautoihin. Väliin jäävä maa voi olla miinoitettua, sitä pommitetaan ja tarkka-ampujatkin vaanivat.

Juuri tässä auttavat dronet.

Ensimmäiseksi antautujaa neuvotaan ottamaan yhteyttä Haluan elää-sivuston kautta. Sieltä saa ohjeet ja koordinaatit, mihin mennä.

– On tärkeää saapua oikeaan paikkaa oikeaan aikaan ja odottaa dronen saapumista. Se tulee lentämään kävelyvauhtia ja ohjaa sinut Ukrainan joukkojen luokse, kerrotaan ohjeissa.

Jatsenko kertoo New York Timesille, että "antaudu dronelle" -ohjelma on vasta alkuvaiheessa. Hän ei paljasta tarkkoja lukuja siitä, kuinka moni venäläissotilas on jo antautunut dronelle, mutta heitä on ”enemmän kuin kädessä on sormia”.

Ukrainalaisten ohjevideo dronelle antautumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat