Sota raivoaa nyt kiivaimmillaan Itä-Ukrainassa – puolustajat saattavat viimein saada raketinheittimiä, joilla iskeä jopa satojen kilometrien päähän

Venäjä ja Ukraina syyttelevät toisiaan rauhanprosessin edellytysten tuhoamisesta 3:40
Mikä on tilanne tällä hetkellä Ukrainan sodassa?

Ukrainan sodassa käydään nyt kiivaimpia taisteluita Donbassin alueella Itä-Ukrainassa. Ukraina tarvitsisi aseapua, jolla se pystyisi vaikuttamaan syvälle Venäjän ryhmitykseen.

Ukrainan sodassa raskaat taistelut ovat painottuneet nyt Itä-Ukrainaan. Venäjän on väitetty saavuttaneen pääosan Luhanskin maakunnasta. Ukraina on saavuttanut pientä menestystä Harkovassa, jossa Venäjä kuitenkin puolustaa omaa raja-linjaansa. 

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtajan Petteri Kajanmaan mukaan Itä-Ukrainassa ukrainalaisilla on uhka jäädä saarroksiin.

– Kiivaimmat taistelut ja ukrainalaisia mahdollisesti odottava saarrostus on Popasnan kaupungin pohjoispuolella, Kajanmaa kertoo.

Venäjä on tehnyt tuhoa ukrainalaisissa kaupungeissa, kuten Popasnassa. Venäjä ei ole kuitenkaan pystynyt valloittamaan kaupunkeja. Se ei Kajanmaan mukaan kuulu hyökkääjän taktiikkaan.

– Ei pyritä menemään (kaupunkeihin), koska puolustajalle edelleen kaupunki on tässäkin kunnossa vielä edullinen puolustusmaasto, Kajanmaa sanoo. 

Ukraina kaipaa lisää aseapua

Ukraina on pyytänyt ja saanut aseapua muilta valtioilta, mutta ihan kaikkea sen pyytämää apua ei ole toimitettu. Ukraina on toistuvasti pyytänyt raketinheitinjärjestelmää, jota Yhdysvallat ei tähän mennessä ole vielä suostunut antamaan.

Yhdysvaltalaismedia on kertonut, että kyseisiä järjestelmiä oltaisiin lähettämässä Ukrainaan. 

Kajanmaan mukaan Ukraina pystyisi raketinheitinjärjestelmillä rakentamaan itselleen vastaiskukykyä. 

– Näillä asejärjestelmillä saavutetaan jopa useiden satojen kilometrien etäisyys ja pystytään vaikuttamaan syvälle sinne Venäjän ryhmitykseen, mikä ottaisi painetta kärjestä. 

Venäjä on brittitiedustelun mukaan tuonut rintamalle jopa 40-50 vuotta vanhaa panssarikalustoa.

Kajanmaan mielestä se kertoo Venäjän tarpeesta täydentää panssarikalustoaan.

– Voisi kuvitella, että tämä kalusto on nopeiten saatu huollettua varastosta taistelukuntoiseksi, vaikkakin T62-panssarivaunut on Suomessa ainakin luokiteltu museotavaraksi, Kajanmaa toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat