"Vaikuttaminen syvyydessä" voi muuttaa sodan kulun – tällaista aseapua Ukraina nyt tarvitsee

Näitä aseita Ukraina kaipaisi juuri nyt 7:11
Katso eversti Kajanmaan haastattelu.

Ukrainan sota on jatkunut yli kolme kuukautta. Sotilasasasiantuntija Petteri Kajanmaa arvelee, että uusilla kauaskantoisilla raketinheittimillä Ukraina voisi mahdollisesti muuttaa sodan suunnan.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa kertoo, että Ukrainan asetarpeet ovat pysyneet pitkälti samoina, mutta joihinkin tarpeisiin länsimaat pystyvät reagoimaan vasta nyt.

Moni länsimaa lähetti ensimmäisissä kuljetuksissa etupäässä ensin sellaista tavaraa, joka oli helposti saatavilla olevaa ja käyttöönotettavaa asekalustoa. Tai Suomen tapaan: sen mistä on varaa luopua ilman, että oma puolustus kärsii. 

– Ukrainan tarpeet ovat koko ajan olleet: Sotilaan henkilökohtaiset varusteet, kaikki humanitaarinen apu, kaikki lääkintämateriaali, mitä vain on saatavilla.

Ukrainaan on tähän mennessä lähetetty muun muassa luotiliivejä, panssaritorjunta-aseita, ilmatorjuntaohjuksia sekä vanhaa venäläispohjaista kalustoa, jota Ukrainalla oli jo entuudestaan.

– Nyt länsimaat ovat ruvenneet tukemaan hieman raskaammalla kalustolla ja antamaan myös siihen koulutusta.

Kauaskantoisia aseita ja vaikutuksia

Ukrainan toivelistalla ovat jo pidempään olleet raskaat raketinheittimet, toistaiseksi turhaan. Esimerkiksi Yhdysvallat on empinyt raketinheittimien lähettämistä poliittista syistä, mutta CNN:n tietojen mukaan Yhdysvallat on nyt taipumassa tähän pyyntöön.

Kajanmaan arvio on, että Venäjän hyökkäysvoiman pienentäminen juuri kauaskantoisilla asejärjestelmillä voisi muuttaa sodan kulkua. Toistaiseksi tätä kykyä on pyritty luomaan muun muassa Yhdysvaltojen ja Ranskan antaman kenttätykistön turvin.

– Näitä tarvitaan, jotta Ukraina kykenee vaikuttamaan Venäjän asevoimiin sotanäyttämön syvyydessä, eli luomaan itselleen vastaiskukykyä.

Ukraina ottaa käyttöön modernimpaa – Venäjä kaivelee varastoista vanhempaa

Siinä, missä Ukraina on aseavun ansiosta saanut käyttöönsä modernimpaa kalustoa, Venäjän on kaivellut varastoistaan keski-ikään ehtinyttä satakalustoa.

Materiaalin varsinaisesta loppumisesta ei silti liene kyse. Kajanmaa sanoo, että Venäjältä kyllä löytyy valtavat määrät panssarivaunukalustoa varastoissaan.

– Jos se on varastoitu oikein, se olisi heti vietävissä taistelukentälle. Todennäköisesti näin ei ole. He ovat ottaneet käyttöön sitä kalustoa, mikä on nopeimmin saatu kunnostettua taisteluvalmiiksi.

Taistelukentiltä on saatu tällä viikolla kuvia muun muassa T-62-tankeista, joilla on ikää 50 vuotta.

– Ainakin Suomessa museotavaraa.

Lue myös:

    Uusimmat