Mainos

Sosiaalivirasto tukee Vanhasen kerjuulinjaa

Pääministeri Matti Vanhanen saa Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta tukea näkemykselleen kadulla kerjääjien avustamisesta. Viraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan sosiaalivirasto on jo vuosia opastanut ihmisiä olemaan antamatta kerjääjille rahaa.

- Noinhan mekin olemme sanoneet. Kerjääjälle rahan antaminen ei ole ratkaisu! He eivät ole autettavissa täällä Helsingissä mitenkään. Rakenteelliset toimet EU:n sisällä ja Romaniassa ovat se, mikä tässä asiassa voi auttaa, Räihä korostaa.

Vanhanen vetosi eilen voimakkaasti ihmisiin, jotta nämä eivät antaisi kaduilla kerjääville romanikerjäläisille rahaa. Vanhasen opastus nostatti vilkkaan keskustelun sekä puolesta että vastaan.

"Pääministerin pitäisi olla aktiivisempi EU:n suuntaan"

Räihä arvioi, että vika ei ole niinkään itse Vanhasen viestissä, vaan tavassa ilmaista asia. Ongelma on osaltaan siinä, että Vanhanen puuttuu asiaan vain Helsingin katujen viihtyvyyden ja järjestyksen näkökulmasta, kun taas Vanhasen arvostelijat tulkitsevat Vanhasen sanoja kuin hän ratkaisisi romanikerjäläisten ongelmavyyhtiä.

Aivan puhtaita papereita ei Vanhanen ja hallitus Helsingin sosiaalivirastolta kuitenkaan saa. Räihä kaipaa Suomelta aktiivisempaa otetta Brysselin suuntaan.

- Suomen pitäisi tehdä esityksiä EU:ssa, että siellä käynnistetään riittävät toimenpiteet Itä-Euroopan romanivähemmistöjen elinolosuhteiden parantamiseksi. Siinä voisi pääministeri olla aktiivisempi, Räihä opastaa.

Räihä vieraili Helsingin kaupungin delegaation kanssa Romaniassa keväällä 2008. Tuolloin delegaatiolle esiteltiin erilaisia ohjelmia romaniväestön elinolosuhteiden parantamiseksi. Räihä epäilee kuitenkin, ettei tavoitteita ole juurikaan saavutettu.

- Talouden taantuma on ollut Itä-Euroopan maissa suurempi kuin meillä Suomessa. Palkkoja ja jo ennestään vähäisiä sosiaalietuuksia ollaan leikkaamassa, Räihä luettelee selityksiä.

Itä-Euroopan talouspulmat tuo tietysti jo ennestään huonossa tilanteessa olevia ihmisiä muihin EU-maihin - ja niistä pienet rippeet Helsinkiin ja muualle Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.