Sosiaalinen media haltuun – ethän sorru näihin mokiin?

Päivitysten kirjoittamisesta on tullut erottamaton osa arkeamme. Ethän sinä nolaa itseäsi sosiaalisen median pyörityksissä? Katso listauksestamme pahimmat somemokat.

1. Vahinkoklikkaukset ja vakoilu

Selaat puhelimellasi julkisissa kulkuvälineissä ja työpaikalla sosiaalisen median uutisvirtaa. Näet hauskan päivityksen, ja menet hieman katselemaan pomosi tai tätisi profiilia. Erehdyksessä olet kohta tykännyt jokaisesta päivityksestä kuluneen viikon ajalta. Profiilin haltija arvaa kyllä, että olet käynyt vakoilemassa profiilia, jos tykkäyksiä on yhtäkkiä kymmenittäin.

Paha moka on myös, jos vakoilet vaikka kaverisi uuden poikaystävän profiilia, ja lähetät vahingossa ystäväpyynnön, vaikket olisi koskaan tavannut koko tyyppiä.

Kokeile tätä: Jos sinun on pakko vakoilla tuttaviasi somessa, tee se läppärillä tai pöytätietokoneella. Hiirellä skrollatessa vahinkoklikkauksia ei satu läheskään yhtä helposti, kuin tabletilla tai älypuhelimella selaillessa.

2. Varomattomat kommentit

Olet ravintolassa viettämässä iltaa ja naureskelet hölmöille päivityksille yön pimeinä tunteita. Tuntuu enemmän kuin sopivalta kirjoittaa humoristisia kommentteja puolituttujen statuksiin. Aamulla kommenttien saaja lukee kommentteja ja huomaa kyllä kellonajan, jolloin olet mainion sutkautuksesi keksinyt.

Kokeile tätä: Jätä puhelin narikkaan.

3. Päivittäminen muutaman tunnin välein

Jokaisella meistä on sosiaalisessa mediassa se yksi tuttava, joka päivittää jotain ihan koko ajan. Päivityksistä alkaa mennä maku, kun aiheet käyvät vähiin. "Kävin ruokakaupassa ja jonossa oli hauskaa, kun edellä oleva tiputti lompakkonsa" -tilapäivitykset tunnin välein eivät välttämättä kiinnosta kovin monia ystäviäsi.

Kokeile tätä: Jos huomaat itsestäsi, että tunnet pakottavaa tarvetta kirjoittaa koko ajan jotain nettiin, kokeile kantaa mukanasi pientä muistivihkoa. Kirjoita tähän päiväkirjaan ajatuksiasi ja tuntemuksiasi päivän mittaan. Jälkikäteen juttuja lukiessasi ehkä huomaat, että kaikki mieleen juolahtaneet jutut eivät olisi sopineet sosiaaliseen mediaan kaikkien nähtäville.

4. Selfiet eli omakuvat

Selfiet ovat sosiaalisen median uusin trendi. Varsinkin nuoret ja viehättävät henkilöt ottavat näitä mielellään. Kuvilla kohotetaan itsetuntoa ja kerätään huomiota. Usein kuvat täyttyvätkin ihastelevista kommenteista, hymiöistä ja tykkäyksista. Niitä kuvien jakajat rakastavat. Nämä kuvahirmut myös vaihtavat profiilikuvaansa joka viikko. Moni voi kuitenkin ajatella, että kuvien jakaminen omasta naamasta on turhan huomion hakemista.

Kokeile tätä: Ota itsestäsi kuvia, jos tykkäät siitä. Lähetä kuva henkilökohtaisesti vaikka puolisolle tai kavereille. Näin vältät huomion kalastelijan maineen sosiaalisessa mediassa, mutta saat kuitenkin kuvan jakamisesta iloa.

Vanhanaikaisessa kuva-albumissa ei myöskään ole mitään pahaa. Kerää sinusta ja ystävistäsi kuvia reissuilta ja juhlista yhteen kansioon. Pitäkää kaveri-ilta ja ihailkaa kuvia omalla porukalla. Näin voit myös näyttää kavereillesi nuoruusvuosien bilekuvia ilman, että työnantajasi näkee niitä.

5. Riiteleminen

Kaikille on käynyt tämä joskus. Jaat uutisen tai artikkelin jostain tulenarasta aiheesta, ja päätät samalla valaista ystäviäsi omalla kärkevällä mielipiteelläsi asiasta. Kohta viestin perässä on kymmeniä kommentteja sisältä ketju, kun sosiaalisen median näsäviisastelijat päättävät näpäyttää jakajaa omilla tiedoillaan. Järkevä keskustelu ja kommentointi ei aiheuta mielipahaa kenellekään, mutta turha riidanhaastaminen ja provosointi voivat pahimmassa tapauksessa pilata ystävyyssuhteen.

Riitelemiskategoriaan mahtuvat myös pariskunnat ja perheenjäsenet, jotka avoimesti kinastelevat sosiaalisen median kautta. ”Missä olet, kun et ole kotona!”,”Voisitko vastata puhelimeen!”

Kokeile tätä: Mielipide-eroista kannattaa ehkä keskustella vanhanaikaisesti kasvotusten ja kahden kesken. Mielipiteitä jakaessa kannattaa myös miettiä, olisiko valmis sanomaan saman asian myös kasvotusten. Muista, että sosiaalisessa mediassa jakamasi sisältö jää kaikkien nähtäväksi senkin jälkeen kun riita on sovittu.

6. Rakkaudentunnustukset

Rakastuminen on mahtava tunne ja elämän kauniiden hetkien jakaminen ystävien kanssa on tietysti sallittua. Liika on kuitenkin aina liikaa. Yritä hillitä itsesi, kun tunnet pakottavaa tarvetta hehkuttaa parisuhdettasi kolmannen kerran yhen illan aikana – varsinkin jos sinulla on paljon sinkkuystäviä.

7. Työkaverien tai työnantajan haukkuminen

Älä vahingossakaan puhu negatiiviseen sävyyn työpaikkasi asioista sosiaalisessa mediassa. Nykyään esimiehet saattavat herkästi kiinnittää huomiota siihen, miten työntekijät käyttäytyvät Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Vaikka et olisi kaveri pomosi kanssa, joku voi silti nähdä päivityksen ja mainita asiasta eteenpäin.

8. Bilekuvien postaaminen

Läheisesi tai työyhteisö ei välttämättä suhtaudu suopeasti, jos postaat joka viikonloppu alkoholinhuuruisia kuvia tanssilattialta. Kuvat voivat ehkä vakuuttaa kaverisi siitä, että olet hauska bilesielu, mutta vanhempasi tai pomosi se voi vakuuttaa jostain ihan muusta.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat