Syyllistytkö näihin? 20 asiaa, mitä kenenkään aikuisen ei tulisi tehdä Facebookissa

Facebook muuttaa varsin mukavatkin aikuiset helposti ärsyttäviksi koko elämänsä jakajiksi. Jos haluat tulla kohdelluksi vakavasti otettavana aikuisena ihmisenä, on asioita, mitä sosiaalisessa mediassa ei vain tule tehdä.

1. Ketjuviestien jakaminen

Facebookin teinipissisten kirous ympäri maailman, aikuisen jatkamana vielä tuomittavampaa. Jos uskot voivasi muuttaa kohtaloa lisäämällä kiertoviestin Facebook-statukseesi, tiedän erään nigerialaisprinssin joka haluaisi keskustella kanssasi raha-asioistasi..

2. Pakonomainen vauvoista, häistä ja/tai kihlautumisesta postaaminen

Facebook on suunniteltu helpottamaan elämämme ilojen jakamista, mutta ei niin laajalle, että koko muu maailma himmenee onnesi valossa. Olen niin iloinen, että elämäsi on niin paljon parempaa kuin omani! Tiesitkö, että puolet avioliitoista päättyy eroon ja 75 prosentista lapsista kasvaa kusipäitä?

3. Kehuskelu kosteista illoista - ja kuvien lisääminen niistä

Kosteat illat eivät varmasti pääty korkeakoulun jälkeen, mutta kuvien jakamisen niistä pitäisi. Kaveri, joka joi 0,5l tuopin ennen kello 9 koetta, oli legenda. Kaveri, joka juo 0,5l tuopin ennen klo 9 aamupalaveria on pikaisen avun tarpeessa.

4. ..ja asian pahoittelu seuraavana päivänä

Jos kuitenkin jaat jotain nöyryyttävää baari-iltasi aikana, pahinta on yrittää selitellä asiaa seuraavana aamuna. ”Olen tosi pahoillani kaikille niille, joita olen illan aikana kourinut tai loukannut viime yönä, en yleensä juo Pinot Noiria.” Poista vain vaivihkaa viimeöiset julkaisusi.

5. Jatkuva kutsujen lähettäminen taide-esitykseesi/bändisi keikalle

Mahtavaa, että toteutat unelmiasi ja sinulla jää aikaa myös luovaan harrastukseen. Mutta katsos, hädin tuskin moikkaamme kohdatessamme hississä, joten en ole tulossa 30 km päässä sijaitsevaan näytökseesi. En, vaikka lähettäisit minulle kutsun kolme kertaa.

6. Facebookin käyttäminen henkilökohtaisena blogina

Facebook ei ole henkilökohtainen blogisi. Eikä päiväkirjasi. Ketään ei kiinnosta, mitä söit lounaaksi, kuinka lämmin ulkona on tai kuinka paljon siskonpoikasi piti animaatioelokuvasta. Luo itsellesi blogi erikseen. Kukaan ei sitä tule lukemaan, mutta ainakin säilytät arvokkuutesi.

7. Ystäväpyyntöjen lähettäminen ihmisille, joita et tunne

Facebook ei ole väylä etsiä uusia ystäviä, sen tarkoituksena on pitää yhteyttä tuttuihin ja puolituttuihin. Tarvitsetko todella turvaksesi 2000 kaveria, joista vain 12% oikeasti tunnistaa sinut? Menisitkö kadulla näyttämään tuntemattomalle kuvia elämästäsi ja kertomaan itsestäsi henkilökohtaisia tietoja? Ei, et menisi.

8. Kommentoida sellaisten ihmisten päivityksiä, joiden asioihin sinulla ei ole osaa eikä arpaa

Kun lukioaikainen opettajasi lähettää kaveripyynnön, tunnet velvollisuudeksesi hyväksyä sen. Kun hän sitten alkaa kommentoida kaikkiin kuviisi ja riitelemään kommenttiketjussa ystäviesi kanssa, on aika arvioida uudelleen ketä hyväksyt kavereiksesi.

9. Miljoonien pelikutsujen lähettäminen

En aio auttaa sinua saamaan Farmville-tilallesi lisää retiisejä enkä lähetä sinulle Candy Crush -elämiä. Ihan oikeasti.

10. Ylenpalttinen kehuskelu

Me kaikki tiedämme, että elämä Facebook-lasien läpi on keskimäärin viisi kertaa hohdokkaampaa kuin todellisuudessa. Silti on olemassa hehkutuksen raja, jota ei tulisi ylittää. Kuten yksi #gymselfie viikossa riittää, 40 kuvaa kolmen päivän reissultasi on liikaa eikä uudesta autostasi tarvita ensimmäistäkään kuvaa.

11. Piilokehuskelu

Esimerkiksi: ”Miley Cyrus on oikeasti eniten jalat maassa oleva julkkis, jonka kanssa olen bailannut.” ”Vannon, että Porschen omistaminen ei ole aina sen arvoista! Poliisit pysäyttävät minut jatkuvasti.” ”Lääkäri/vaatturiystäväni: näin ison peniksen omistaminen häiritsee elämääni, en löydä mistään sopivia alushousuja!”

12. Epämääräisten viestien tai kappaleiden sanojen julkaisu, joita kukaan ei tajua

Diagnosoitu masennus on vakava asia eikä siitä voi vitsailla. Mutta ylidramaattisten ihmisten epätoivoisesta huomionhausta voi. Postaaminen pätkiä kappaleiden sanoituksista ilman mitään selitystä tai kontekstia menee samaan huomionhakuisuuden piikkiin.

13. Selfiet, missä muodossa tahansa

Jos sinun täytyy saada kuva itsestäsi, mutta lähistöllä ei ole ketään, joka sen voisi ottaa, täytyykö kuva todella saada napatuksi?

14. Huumeisiin viittaavan sisällön jakaminen

Katso kohta 3, kertaa se kolmella ja lisää potentiaalinen vankilatuomio.

15. Julkaista jaarittelevia, poliittisia kiihkopuheita

Facebookin käyttäminen poliittisten jaarittelujesi alustana saa sinut näyttämään sukujuhlien humalaiselta sedältä. Et muuta maailmaa etkä kenenkään mielipidettä latomalla näkemyksiäsi maahanmuutosta Facebook-feedissä serkun kihlajaiskuvan ja pikaruokafirman mainoksen välissä. Sinulla on oikeus ajatella asioista mitä ikinä haluat, mutta meillä on oikeus olla välittämättä.

16. Haukkua työpaikkaa (nykyistä tai vanhaa)

Menestyvänä aikuisena oleminen vaatii käsittääkseni kontaktien ylläpitoa. Edellisen esimiehesi haukkuminen sosiaalisessa mediassa on nopea tapa polttaa kaikki sillat vanhaan työpaikkaasi - ja julkisesti osoittaa olevasi yleisestikin syvältä.

17. Kliseisten motivaatiokuvien tai -lauseiden julkaiseminen

Oletko huomannut, että kukaan oikeasti onnellinen ja menestynyt ystäväsi ei näitä jaa? Sattumaako? Todennäköisesti ei. Kaipaat 100 prosenttisesti kaikkia hukkaan heitettyjä mahdollisuuksistasi ja vihaat 100 prosenttisesti kaikkia niitä, jotka sanovat sen sinulle päin naamaa.

18. Parisuhdestatuksista välittäminen

Kun olet tarpeeksi vanha hankkimaan ajokortin, kannattaisi sinun samalla leikata sanonnat kuten ”mikään ei ole virallista, ellei se ole Facebookissa” pois sanavarastostasi. Ja jos laitat parisuhdestatukseen ”vaikea selittää”, et todennäköisesti ansaitse oikeutta lisääntyä.

19. Sukulaisten estäminen

Äitisi on Facebookissa, elä sen kanssa. Anna hänen nauttia videoista vauvanorsuista. Jos huolehdit siitä, että perheesi näkee postauksesi, on ehkä aika miettiä uudelleen kiinnostuksen kohteesi ja mitä kaikkea kannattaa jakaa.

20. Ylijakaminen

Kuvittele, että kaikki mitä jaat internetissä tulee myös huomisen sanomalehden kanteen. Facebookissa tämä ei itseasiassa ole kovin kaukana todellisuudesta. Joten pidä kehosi toiminta, sairaudet, seksiseikkailusi, fetissisi, iljettävät loukkaantumiskuvasi ja likaiset salaisuutesi itselläsi, kiitos.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja