Yleisellä tavalla voi olla järkyttävät seuraukset: Älä vain putsaa korviasi vanupuikoilla!

Tutkijat ympäri maailmaa varoittelevat ihmisiä putsaamasta korviaan vanupuikoilla, sillä pahimmillaan tämä tapa voi heikentää kuuloa.

Monelle on lapsena opetettu, että korvat putsataan säännöllisin väliajoin vanupuikolla, jotta korvakäytävään kerääntyvä, näkyvä vaha saadaan poistettua. Tätä on pidetty yhtenä hygienian merkeistä. Nykytiedon valossa korvien putsaaminen vanupuikkojen avulla ei kuitenkaan ole enää suotavaa.

Korvien puhdistaminen lisää vahan muodostumista?

Amerikkalaisasiantuntijat ovat antaneet ohjeistuksen, jonka mukaan korvia ei missään nimessä kannattaisi puhdistaa vanupuikkojen avulla, sillä korvakäytävän puhdistaminen voi vahingoittaa kuuloa.

Korvan puhdistaminen vanupuikolla lisää myös tärykalvon puhkeamisen riskiä ja nostaa tulehdusriskiä. American Academy of Otolaryngologyn tutkijoiden mukaan vieraiden esineiden työntäminen korvakäytävään voi tehdä hallaa kuulolle – ja jopa lisätä vahan erittymistä korvakäytäviin.

– Potilaat uskovat usein, että he estävät vahaa kerääntymästä korviin puhdistamalla sen korvakäytävistä vanupuikolla, klemmareilla ja ties millä erilaisilla välineillä, jotka tungetaan korviin, tohtori Seth Schwartz toteaa Daily Mail -lehdelle.

– Ongelma on se, että korvavahan puhdistamiseen tähtäävät toimet johtavat muihin ongelmiin, sillä vaha korvassa vain liikkuu eteenpäin korvakäytävässä, Schwartz jatkaa.

***

13:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja