Sopu Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta

EU-ministerien on määrä hyväksyä päätös virallisesti myöhemmin tässä kuussa. Ensimmäiset hallitustenväliset kokoukset on puolestaan määrä järjestää 25. kesäkuuta.

EU-maiden suurlähettiläät pääsivät myöhään perjantaina periaatteelliseen sopuun Ukrainan ja Moldovan jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta. Asiasta kertoi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa Belgia, jonka mukaan ensimmäiset hallitustenväliset kokoukset on määrä järjestää 25. kesäkuuta.

– Suurlähettiläät ovat päässeet periaatteelliseen sopuun Ukrainan ja Moldovan liittymisneuvotteluiden neuvottelukehyksistä, puheenjohtajamaan viestipalvelu X:ssä julkaisemassa päivityksessä sanotaan.

EU-ministerien on määrä hyväksyä päätös virallisesti kokouksessaan 21. kesäkuuta.

Ukraina ja Moldova hakivat EU:n jäsenyyttä pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainassa vuoden 2022 helmikuussa.

Lukuisat EU-maat ovat painostaneet unionia aloittamaan neuvottelut virallisesti sen jälkeen, kun EU:n huippukokous päätti joulukuussa, että neuvottelut jäsenyydestä Ukrainan ja Moldovan kanssa voidaan avata.

Heittääkö Unkari kapuloita rattaisiin?

Ukrainan ja Moldovan EU-polun voi katsoa etenevän huomattavan nopeasti siihen nähden, että maat saivat ehdokasmaan aseman vasta toissa vuoden kesäkuussa.

Poliittiseen linjaukseen Ukrainan jäsenyysneuvottelujen avaamisesta liittyi kuitenkin draamaa, koska Unkarin odotettiin jarruttavan päätöstä viimeiseen saakka EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa viime joulukuussa. 

Unkari hyväksyikin yllättäen tämän linjauksen nopeasti, mutta ryhtyi sen sijaan jarruttamaan tuolloin 50 miljardin euron tukea Ukrainalle. Tuosta tuesta poliittiset johtajat saivat kuitenkin lopulta aikaiseksi linjauksensa helmikuun huippukokouksessa.

Neuvottelukehysten hyväksymisestä tarvitaan kuitenkin jäsenmailta yksimielinen päätös Euroopan unionin neuvostossa. Unkarin on määrä ottaa neuvoston kiertävä puheenjohtajuus vastaan heinäkuussa, ja maan pelätään voivan heittää kapuloita rattaisiin.

Hollannissa asialle on lisäksi saatava parlamentin suostumus, ja vastustusta voi olla tiedossa myös Hollannin tulevan oikeistohallituksen suunnalta.

"Tuemme teitä matkalla jäsenyyteen"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kuvaili perjantaista päätöstä tervetulleeksi.

– Pidämme lupauksemme ja tuemme teitä matkalla jäsenyyteen, Michel sanoi X:ssä julkaistussa päivityksessä.

Aiemmin tässä kuussa EU-komissio sanoi, että Ukraina on täyttänyt edellytykset jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi ja että neuvottelut tulisi aloittaa kesäkuun aikana. Ehtoihin lukeutuivat muun muassa pyrkimykset hillitä oligarkkien valtaa sekä varmistaa aiempaa paremmin etnisten vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen.

Neuvottelujen aloittaminen johtaisi Ukrainassa todennäköisesti vuosia kestävään uudistusprosessiin, joka vaadittaisiin ennen kuin maa voisi vihdoin liittyä jäseneksi.

Moldovassa viranomaiset ovat toistuvasti syyttäneet Venäjän yrittävän horjuttaa maan vakautta, jotta se voisi suistaa Moldovan länsimieliseltä kurssiltaan. Moldova allekirjoitti viime kuussa turvallisuus- ja puolustussopimuksen EU:n kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat