Presidentti Stubb ehdottaa: Naton yhteinen käsikirjoitus Venäjän terrorin varalle

Stubb ehdottaa: Naton yhteinen käsikirjoitus Venäjän terrorin varalle 1:17
Katso presidentin kommentit tästä.

Torstaina Puolan ulkoministeri sanoi MTV:n haastattelussa, että Suomi voi joutua Venäjän terrorismin kohteeksi. Presidentti Stubb korostaa haastattelussa Naton yhtenäisyyden merkitystä.

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski muistutti aiemmin, että Venäjä tekee monissa EU-maissa erilaisia sabotaasitekoja, sekä rahoittaa poliittisia ääriliikkeitä.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb pitää varautumista tärkeänä.

– Minusta olisi hyvä, jos meillä olisi Naton jäsenmaiden kesken yhteinen scripta (käsikirjoitus), jonka pohjalta voisimme käydä näihin sitten reagoimaan, Stubb pohtii MTV Uutisten haastattelussa.

– Jos me annamme erilaisia viestejä, niin se tarkoittaa sitä, että Eurooppa, läntiset liittolaiset, ovat pirstoutuneet.

Pitäisikö Suomen nostaa puolustusmenojaan?

Hiljattain Norjan puolustusvoimien komentaja varoitti Natoa varautumaan siihen, että Venäjä voi hyökätä Eurooppaan seuraavan kolmen vuoden sisällä. Myös muut asiantuntijat ovat esittäneet saman suuntaisia arvioita. Pitäisikö Suomen sitten ottaa mallia Puolasta ja nostaa puolustusmenojaan?

Stubb muistuttaa, että jäsenmaiden määrä, joissa puolustusmenot ovat yli kaksi prosenttia bkt:sta on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen sodan Ukrainassa.

– Oleellisempaa kuin se prosenttiluku on se, mitä ja millä tavalla tehdään. Meidän pitää monipuolistaa puolustusmenojen käyttöä liittolaisten suunnalla. Suomessa se liittyy nyt maavoimien uudistamiseen, koska olemme uudistaneet ilma- ja merivoimamme.

– Voimme myös jakaa taakkaa erilaisissa tilauksissa, ja esimerkiksi ammustuotannossa, Nato-liittolaisten kesken.

Lue myös:

    Uusimmat