Rutte iloitsi Putinin "omasta maalista", joka sinetöi Suomen jäsenyyden

Naton seuraavaksi pääsihteeriksi ennakoitu Hollannin pääministeri Mark Rutte sanoo, että Suomen liittyminen sotilasliittoon on yksi harvoista positiivisista asioista Ukrainan sodassa. 

Suomessa vierailulla oleva Rutte kommentoi asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa tänään.

Rutte sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin tehneen "oman maalin" hyökkäämällä Ukrainaan toissa vuonna.

Hyökkäyksen myötä suomalaisten mielipide Nato-jäsenyydestä nousi ennennäkemättömän myönteiseksi, mistä Rutte kertoi olleensa erittäin iloinen. Rutten mukaan Suomi on todellinen voimavara Natossa.

– Suomella on perinteisesti ollut vahvat puolustusvoimat nykyaikaisella kalustolla ja kansa, joka haluaa puolustaa maata, Rutte kiitteli.

Hän viittasi Suomen pitkään itärajaan ja kuvaili, kuinka Venäjän uhka on Suomessa lähestulkoon käsin kosketeltava.

– Se on kuitenkin lisäksi EU:n raja ja nyt myös Naton raja. Näin ollen se on myös Hollannin raja, jota puolustamme yhdessä, Rutte sanoi.

Unkarin puheenjohtajuus haaste?

Pääministerit kiittelivät tiedotustilaisuudessa kilvan Suomen ja Hollannin vahvaa sidettä, kumppanuutta sekä ystävyyttä. Molemmat myös painottivat yhteen ääneen Ukrainan tukemisen tärkeyttä Venäjää vastaan niin EU:ssa kuin Natossa.

Pääministereiltä kysyttiin, kuinka iso haaste heinäkuussa alkava Unkarin EU-puheenjohtajuuskausi on tälle tuelle. Maan pääministeri Viktor Orbánin hallitus on suhtautunut Ukrainan sotilaalliseen ja rahalliseen tukemiseen monia muita länsimaita nihkeämmin.

– EU:ssa 26 jäsenmaata on yksimielisesti tuen takana, Orpo sanoi.

– Orbánin on ymmärrettävä, että myös Unkarin on tultava rintamaan mukaan. Jos emme kuitenkaan pysty löytämään ratkaisuja kaikkien 27 jäsenmaan turvin, sitten niitä on löydettävä 26 maan kesken.

Rutte lisäsi, että kahnauksista huolimatta Orbánin hallituksen kanssa on lopulta aina päästy yhteisymmärrykseen muissakin asioissa.

Rutte ja Orpo osallistuvat tänään sekä huomenna presidentti Alexander Stubbin isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin Presidentinlinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat