EU:n ulkopuolisia rauhanturvaajia Ukrainaan? Stubb lämpeni Halosen yllättävälle ehdotukselle: "Ei juolahtanut mieleenkään"

Presidentti Stubb arvioi uudelleen ajatusta EU:n ulkopuolisista rauhanturvaajista Ukrainassa: "Kyllähän he tulevat sitten toimimaan Euroopassa" 0:59
Näin presidentti arvioi edeltäjänsä ehdotusta.

Presidentti yllättyi edeltäjänsä heitosta Kultaranta-keskusteluissa.

Aiemmin päivällä Kultaranta-keskusteluissa presidentti Tarja Halonen esitti ajatuksen tasavallan presidentti Alexander Stubbille siitä, jos Ukrainaan tulisi tulevaisuudessa rauhanturvajoukkoja EU:n tai Nato-maiden ulkopuolelta.

Tuolloin ajatus tuli Stubbille yllätyksenä. Muutaman tunnin päästä MTV Uutisten haastattelussa Stubb arvioi ehdotusta uudelleen.

Ajatus on Stubbin mukaan mielenkiintoinen ja pohtimisen arvoinen.

– Omasta mielestäni olen analysoinut tätä maailman murrosta aivan joka suunnasta, mutta jälleen kerran selvästi ihan liian eurooppalaisesta ja länsimaisesta näkökulmasta, koska tuo ajatus ei ollut juolahtanut mieleenkään.

Stubb luetteli muutamia niin sanotun globaalin etelän maita, jotka voisivat nostaa rooliaan maailmanpolitiikassa. Niitä ovat Stubbin mukaan muun muassa Intia, Indonesia, Saudi-Arabia, Nigeria, Etelä-Afrikka ja Brasilia.

– Jos he ottavat enemmän tilaa tässä maailman poliittisessa tilanteessa, niin kyllähän he tulevat sitten toimimaan Euroopassa. Me emme vain ole tottuneet siihen, että meillä olisi laajempia rauhanturvaoperaatioita muualta kuin Euroopasta tai Nato-maista, kuten meillä on ollut esimerkiksi Kosovossa tai Bosniassa.

Lue myös:

    Uusimmat