Sopivaa vai ei? Tätä mieltä suomalaiset ovat poliitikkojen yksityisviestien uutisoimisesta

Merkittävien poliitikkojen läheisistä uutisoiminen koetaan Suomessa pitkälti epäsopivana, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämästä kyselystä.

Lähes yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta pitää epäsopivana sitä, että mediat julkaisevat tietoja merkittävien poliitikkojen lapsista ja näiden tekemisistä. Poliitikon sukulaisten taustoista uutisointia karsastaa kolme neljästä.

Myös poliitikon yksityisviestien julkista käsittelyä paheksuu noin kolme neljästä vastaajasta. Vain viidesosan mielestä se on hyväksyttävää.

Sen sijaan miltei kaksi kolmesta hyväksyy juttujen tekemisen poliitikon vanhoista sosiaalisen median kirjoituksista taikka nuoruuden pidätyksistä tai rikostuomioista. Kolme neljäsosaa taas pitää epäasiallisena sitä, jos uutisoidaan muiden ihmisten kertomuksia poliitikon nuoruudenhairahduksista.

Poliitikon juhlimisesta uutisoinnin hyväksyy 40 prosenttia, mutta 56 prosenttia pitää sitäkin epäsopivana.

Kyselyn toteutti Kantar Public syyskuussa, ja siihen vastasi noin tuhat ihmistä. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Omien kohut vaikuttavat

Viime vuosien politiikan kohut näyttävät heijastuvan siihen, millaisia mielipiteitä eri puolueiden kannattajat kyselyssä ilmaisivat.

Viime kesänä suurta huomiota keräsivät rasistisen kielensä vuoksi valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vanhat kirjoitukset sekä Helsingin Sanomien julkaisemat elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) yksityisviestit.

Kyselyssä perussuomalaisia kannattavista vain 6 prosenttia sanoi pitävänsä hyväksyttävänä päättäjien yksityisviesteistä uutisointia. Vanhojen kirjoitusten kaivelua piti asiallisena 27 prosenttia eli selvästi harvempi kuin minkään muun puolueen kannattajista.

Viime hallituskaudella edellinen pääministeri Sanna Marin (sd.) oli juhlimistapojensa takia usein otsikoissa. Tämä näkynee siinä, että SDP:n kannattajat suhtautuivat kyselyssä nuivimmin siihen, että poliitikon vapaa-ajan juhlimisesta kerrottaisiin julkisuudessa: vain 28 prosenttia pitää sitä hyväksyttävänä. Vastaavasti perussuomalaisten kannattajat hyväksyvät juhlimisuutisoinnin auliimmin kuin ketkään muut (55 prosenttia hyväksyy).

Samat erot näkyvät karkeasti muutenkin oppositio- ja hallituspuolueiden välillä: poliitikon yksityisviestien ruotiminen oli oppositiopuolueiden kannattajista kolmanneksen mielestä hyväksyttävää, kun hallituspuolueista samaan päätyi vain yksi kymmenestä.

Vanhojen somekirjoitusten kaivelun hyväksyi 80 prosenttia oppositiopuolueiden ja 47 prosenttia hallituspuolueiden kannattajista. Juhlimisen uutisoinnin taas hyväksyi puolet hallituspuolueiden kannattajista mutta vain runsas kolmannes oppositiopuolueiden kannattajista.

Lue myös:

    Uusimmat