Sopiva sää lisää autoilua – huono sää pitää bensakulut kurissa

Miten kesä vaikuttaa bensiinin kulutukseen Suomessa? Lisääntyykö kulutus aina kesäisin? Heilauttavatko helteet bensiinikauppaa?

Yleisesti ottaen autoilu lisääntyy kesäisin, joten myös bensiiniä kuluu kesä-, heinä ja elokuussa enemmän kuin muulloin. Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että kolmena kesäkuukautena bensiiniä kulutetaan keskimäärin noin viidenneksen enemmän kuin muina kuukausina.

Bensiinin kulutus kuitenkin vaihtelee kesästä toiseen, joten yhtä ja aina pätevää patenttivastausta kulutusmäärään ei ole. Muun muassa sää vaikuttaa siihen, miten paljon kesällä autoillaan, ja ajomääristä luonnollisesti riippuu myös bensiinin kulutusmäärä.

Sopiva sää lisää autoilua

Sopiva sää, ei liian sateinen eikä liian kuuma, lisää automatkailun suosiota kesällä, eli suomalaiset liikkuvat talvikautta enemmän. Autolla tehdään kesäkuukausina kotimaan lomamatkoja, mennään mökille, sukujuhliin, erilaisiin kesätapahtumiin ja vaikkapa liikuntaharrastuksiin, ja bensiiniä kuluu.

Suomessa sää ei kuitenkaan aina välttämättä suosi kesänviettäjiä. Jos on viikkokausia sateista ja koleaa, kansalaiset pysyttelevät todennäköisesti enemmän paikoillaan kotinurkilla tai kesäasunnoilla, eikä bensiinin kulutus lisäänny samalla lailla kuin jos on mukavat säät autoilua ajatellen.

Sateen ja koleuden lisäksi myös pitkään hellivät todelliset helteet vähentävät autolla reissaamista, kun kuumassa autossa ei ole mukavaa viettää pitkiä aikoja. Helteillä kesäsuomalaiset lomailevat mieluummin kotinurkilla tai mökeillä vesien äärellä vilvoittelemassa, eivätkä lähde niin herkästi automatkoille, mikä näkyy myös bensiinin kulutusmäärissä.

Kesäkuukausien säät vaihtelevat eri vuosina kuitenkin niin paljon, että jokaisen on helppo kuvitella vielä monta edellä kuvatuista tilanteista poikkeavaa kesäkauden sääkarttaa. Autoilumäärät vaihtelevat aika lailla sään mukaan, joten bensiinin kesäkulutukseen ei löydy yhtä, kaiken kattavaa vastausta.

Säiden lisäksi ihmisten liikkumiseen vaikuttavat monenlaiset muut asiat. Jos kesälle vaikkapa sattuu olympialaiset tai muu iso urheilutapahtuma, kansa pysyttelee ruutujen ääressä kisoja seuraamassa, eikä autoilla ajeta niin paljon kuin ajettaisiin muuten.

Kesäautot liikenteeseen ja vempaimet käyttöön

Kesäkuukausiksi liikenteessä olevien autojen kokonaismäärä aina hieman kasvaa. Käyttöön otetaan niin sanotut kesäautot, joita talvisin seisotetaan talleissa. Kaikilla kesäautoilla ei kuitenkaan tehdä kovin pitkiä matkoja, joten niiden vaikutus bensiinin kulutukseen ei ole maata mullistava. Sama koskee mopoja ja vaikkapa mönkijöitä.

Bensiiniä käytetään myös monenmoisissa polttomoottorilla varustetuissa pienkoneissa, joita löytyy nykyisin keskimäärin pari kolme jokaisesta taloudesta, jos asutaan pientalossa ja mökkeillään kesäisin. Ruohonleikkurin tai muun vempaimen bensiininkulutus ei kuitenkaan heiluttele kokonaiskulutusmääriä, polttoainetta kun kulunee keskimäärin viidestä kymmeneen litraan kesässä.

Lähde: Öljy- ja biopolttoaineala ry

Lue myös:

    Uusimmat