Mainos

Soneramerkinnöistä tutkitaan myös rahanpesun mahdollisuutta

Keskusrikospoliisi tutkii Soneran annissa tehtyjä jättimerkintöjä myös rahanpesun yrityksinä. KRP:n tutkinnassa on useita antiin liittyviä merkintätapauksia. Rahoitustarkastuksesta kuitenkin korostetaan, ettei mitään näyttöä rikoksesta vielä ole.

KRP:n rahanpesuselvityskeskuksen päällikkö Jari Liukku ei kuitenkaan halua kommentoida vielä poliisitutkinnassa olevia tapauksia. Kun asiat mahdollisesti etenevät esitutkintaan, voidaan niistä Liukun mukaan kertoa enemmän.

Epäilykset mahdollisesta rahanpesusta Soneran osakemyynnin yhteydessä syntyivät, kun eräät osin maksukyvyttömiksi todetut yritykset tekivät ostotarjouksia miljoonista osakkeista. Osa näistä yrityksistä myi merkitsemänsä osakkeet jo ennen niiden maksua ja keräsi jopa miljoonien markkojen myyntivoitot. Ratan pääomamarkkinaosaston päällikkö Anneli Tuominen sanoo, ettei hän vielä tiedä rikottiinko Soneran osakemyynnissä lakia. Tuomisen mukaan tutkinta Soneran osakemyynnin osalta on vielä kesken. Rata selvittää myynnin osalta sekä välittäjien että myös ostajien toiminnan.

Tuomisen mukaan vihje mahdollisista väärinkäytöksistä tuli, kun eräs välittäjä vihjaisi siitä Ratalle. Luottotiedoista tapahtuneiden selvitysten perusteella voitiin todeta, että tällaisia yrityksiä osallistui antiin useita. Lainsäädäntöneuvos Ilkka Harju valtiovarainministeriöstä arvioi, että nämä maksukyvyttömät yhtiöt rikkoivat Sonera-annissa lakia. Hän viitaa arvopaperimarkkinalain säädöksiin, jotka kieltävät hyvän tavan vastaisen tai sopimattoman menettelyn.

Asia tuoksuu

Tuominen ei halua ottaa kantaa siihen, oliko Soneran jättimerkinnöissä kysymys rahanpesusta. Tuominen viittaa toisaalta siihen, että nämä yhtiöt tekivät pikavoittoja ilman rahaa. Jos ei käytetty rahaa, niin mitä pestiin? Joltakin kohtaa asia kuitenkin Tuomisen mielestä tuoksuu. Hän sanoo Ratan keskustelleen poliisin kanssa asiasta yleisellä tasolla.

-Me tutkimme vielä tarkemmin, mitä merkinnöissä on tapahtunut. Selvitämme myös, onko kysymys myös jostain rikollisesta toiminnasta, sanoo Tuominen. Hän ei kuitenkaan halua arvioida, minkä rikollisen teon tunnusmerkistön kyseessä olevat teot saattaisivat täyttää. Tuominen uskoo tutkimuksen kestävän muutamia viikkoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.