Somessa kauneusoperaatioita esitelleeltä kirurgilta vietiin luvat: "Saattaa näyttää siltä, että välitin enemmän TikTok-julkaisuista..."

Livestriimasi leikkauksia – TikTokin suositulta plastiikkakirurgilta vietiin luvat 1:13
Livestriimasi leikkauksia seuraajilleen – TikTokin suositulta plastiikkakirurgilta vietiin luvat.

Potilaidensa leikkauksia livenä esitellyt TikTok-tohtori Dr Roxy menetti lääkärinlupansa.

TikTokissa hyvin suosittu Dr. Roxy menetti lääkärilupansa. Plastiikkakirurgi Katharine Roxanne Grawe, 44, julkaisi livevideoita operaatioista muun muassa TikTokissa, mikä osaltaan johti lääkärinoikeuksien pidättämiseen, kertoo CNN.

Ohion osavaltion lääkärilautakunta pidätti Grawen luvat lyhytaikaisesti jo marraskuussa 2022; lautakunnan mukaan Grawe kuitenkin aiheuttaa toiminnallaan vaaraa ja haittaa.

"Pyydän teitä sydämeni pohjasta vielä harkitsemaan..."

Grawe kommentoi tapausta lautakunnalle ja kertoi ymmärtävänsä, ettei ole onnistunut yltämään toiminnallaan "lautakunnan ideaaliin". Hän sai jo 2018 kirjelmän, jossa muistutettiin potilaiden yksityisyydestä. Samanlaisen nootin posti toi myös 2021. Grawe on käynyt kirjelmien kehottamana eettisiä somesisäältöjä käsittelevän kurssin. 

Kuulemistilaisuudessa Grawe lupasi, ettei enää koskaan lähetä leikkauksia livenä 800 000 seuraajalleen, mutta tämä ei auttanut. Someleikkauksilla oli seuraajia jopa puoli miljoonaa, mutta Grawen mukaan livet eivät vaikuttaneet hänen kykyynsä toimia.

– Pyydän teitä sydämeni pohjasta vielä harkitsemaan ajatuksiani avoimin mielin. Tämä kokemus on tehnyt minusta nöyremmän kuin voitte tietääkään. Olen valmis muuttamaan sosiaalisen median tapojani, Grawe anoi kuulemisessa Washington Postin mukaan.

Grawen TikTok-tiliä ei enää palvelusta löydy; Instagram-tilinsä hän on muuttanut yksityiseksi.

Kuulemistilaisuutta näet jutun alussa olevalta videolta.

"Ymmärrän, että monet videoistani vaikuttivat hupsuilta"

Somevideoita Grawe julkaisi, koska rakastaa omien sanojensa mukaan opettamista; hän halusi selventää ammattinsa saloja ihmisille, jotka eivät työskentele lääketieteen alalla. Hän myös kertoi potilaiden suostuneen lähetyksiin.

– Nyt, kun tänään seison tässä, ymmärrän, että monet videoistani vaikuttivat hupsuilta ja epäammattimaisilta, Grawe kuvaili lautakunnalle. 

Grawe oli vuorovaikutuksessa TikTok-yleisönsä kanssa kesken leikkausten. Naisen mukaan toinen henkilö luki kysymyksiä hänelle, ja hän vastasi näihin.

– Yritin vain tehdä hyvää ja näyttää leikkauksia ihmisille, hän perusteli. 

Potilaalle vahinkoa "liveleikkauksen" aikana

Grawe ei enää saa harjoittaa ammattiaan Ohiossa; hän sai myös 4500 dollarin sakon.

Washington Postin mukaan kolme potilasta on jo haastanut Grawen oikeuteen komplikaatioista. Yksi  potilas tarvitsi kiireellistä ja pitkäaikaista sairaalahoitoa, koska hänen suolensa vahingoittui leikkauksen aikana. New York Postin mukaan vahingoittuminen tapahtui "TikTokin liveleikkauksessa". NBC:n mukaan lautakunta katsoi, ettei Grawe TikTok-seuraajille puhuessaan seurannut toimenpidettä, mikä johti komplikaatioihin.

Lautakunta kysyi kuulemistilaisuudessa, saiko somepersoona "Dr Roxy" Grawen tekemään potilaiden hoitoon liittyviä päätöksiä, joita hän ei muuten olisi tehnyt. Grawe kielsi tämän tiukasti.

– Ymmärrän, että ihmisille saattaa näyttää siltä, että välitin enemmän TikTok-julkaisuista kuin potilaan hoitamisesta, mutta asia ei koskaan ollut niin, Grawe sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat