Somejulkkisten matkustaminen pandemian aikana hämmentää – matkabloggaaja tyrmää puheet työmatkoista: "Ei se ihan niin mene"

Sometähtien matkailu korona-aikana hämmentää – matkabloggaaja tyrmää puheet työmatkoista: ”Ei se ihan niin mene” 2:51
Matkabloggaaja Veera Bianca kertoo karuista kommenteista, joita saa somessa muistutellessaan koronaohjeista: "On tullut myös toivottavasti kuolet -viestejä"

Matkabloggaaja Veera Bianca ei allekirjoita sitä, että kaupallisessa yhteistyössä tehdyt Instagram-kuvat olisivat syy matkustaa ulkomaille pandemian aikana.

Kun suomalainen matkabloggaaja Veera Bianca lähti maaliskuussa 2020 Berliinin matkamessuille, jotka lopulta peruttiin, iski maailmanlaajuinen koronaviruspandemia kunnolla päin näköä. Paluumatkalla Helsinkiin alkoi lentokoneessa näkyä maskeja ja kumihanskoja. Pari päivää myöhemmin maailma sulkeutui ja lentoliikenne loppui. Se tarkoitti suurta muutosta Veeralle, joka oli ehtinyt alkuvuodesta 2020 reissata jo Qatarissa, Australiassa ja Dubaissa ennen Berliiniä.

– En olisi uskonut, että menisi näin pitkä aika, etten käy ollenkaan Helsinki-Vantaan lentokentällä, hän toteaa kotikulmillaan Helsingissä yli vuosi myöhemmin.

Poikkeusolojen alettua maaliskuussa 2020, peruuntuivat Veeralta kirjaimellisesti kaikki työt. Myös tulot menivät. Tämä tiesi pienoista paniikkia, sillä hän oli ehtinyt suunnitella panostavansa matkabloginsa sisältöihin aiempaa enemmän. Jatkuvan matkailun sijaan Veera aloitti etänä vastuullisen matkailun maisteriopinnot, joita hän suorittaa Britanniaan. Myös työtilanne koheni nopeasti.

– Tulot katosivat maaliskuussa, mutta ovat nyt aika samat. Työ sen sijaan on hyvin erilaista, toteaa Veera, joka muistetaan myös Maikkarilla nähdystä Olet mitä syöt -ohjelmasta. 

Hän tunnustaa, että tv-ohjelma helpotti merkittävästi sitä, kun pandemian myötä työnkuvaa piti pohtia uudestaan. Yli 30 000 someseuraajan lisäksi uudenlaisen työnkuvan mahdollisti se, että pelkkien matkavinkkien jakamisen sijaan Veera on vuosien mittaan laittanut peliin omaa persoonaansa ja onnistunut luomaan vahvan henkilöbrändin.

– Olet mitä syöt vaikutti henkilöbrändiini niin, että matkailun rinnalle tuli jo aiemmin hyvinvointiin ja lifestyleen liittyviä teemoja. Olen alkanut tehdä enemmän muotiin liittyviä yhteistöitä Instagramissa. Teen myös konsultointia yrityksille vaikuttajamarkkinoinnin parissa ja olen valokuvannut kampanjoita esimerkiksi apteekille, hän havainnollistaa.

"Pitää miettiä tarkkaan, mihin haluaa inspiroida ihmisiä"

Ulkomailla Veera on käynyt pandemian aikana kerran, kun hän matkusti monien muiden suomalaisten tapaan viime kesänä laivalla Riikaan. Hän tunnustaa, että vaikuttajalla on suuri vastuu ja tuotakin reissua piti pohtia tarkkaan, vaikka kotimaiset suositukset sallivat sen.

– Pitää kuitenkin miettiä tarkkaan, mihin haluaa inspiroida ihmisiä. Työ kun on sitä, että kannustetaan toisia tekemään samoja asioita. Siinä on tietyt haasteet, hän sanoo ja korostaa, ettei tahdo inspiroida ketään myöskään vastuuttomaan tai kestämättömään elämäntyyliin.

Suomessa sosiaalisella medialla voi tehdä hyvän tilin. Veera kertoo, että hänen seuraajamäärillään kaupallisesta yhteistyöstä, johon kuuluu blogikirjoitus ja somesisältöjä, voi tienata 2500-3000 euroa. Tämä on hänen kokemuksensa mukaan Keski-Eurooppaan verrattuna kova taksa.

– Minulla on matkabloggaajatuttuja esimerkiksi Hollannissa suunnilleen samoilla seuraajamäärillä. Siellä palkasta tippuu suoraan nolla pois, koska kilpailu on kovempaa ja joku on valmis tekemään saman työn 300 eurolla, mikä ei taas Suomessa tulisi kuuloonkaan.

Suomessa vaikuttajamarkkinoinnissa palkkataso on siis hyvä, mutta kansainvälisten yritysten kanssa se aiheuttaa toisinaan haasteita.

– Näin ei välttämättä kannattaisi tehdä, mutta jos kansainvälisestä yrityksestä tulee yhteydenotto, tiputan usein hinnasta jonkun verran pois, koska muuten tarjous ei menisi läpi, Veera tunnustaa.

"Noloa ja ällöttävää, että somevaikuttajat lähtevät tuosta noin vaan Espanjaan"

Somebisneksessä liikkuu paljon rahaa. Tämä näkyy myös siinä, että sometähtien ja -julkkisten matkustelua on arvosteltu kovin sanoin. Heidän liikkeitään on syynätty tarkkaan, vaikka reissujen on saatettu kertoa olevan työmatkoja. Myös Veera tunnustaa suhtautuvansa somevaikuttajien ulkomaanmatkailuun pandemian aikana lähtökohtaisesti negatiivisesti.

– En halua syyllistää ketään suoraan siitä, että he matkustavat, koska en lopulta voi tietää täysin, mitkä heidän syynsä ovat. Kun suositus kuitenkin on, että kansainvälistä vapaa-ajan matkailua pitäisi välttää, on mielestäni noloa ja ällöttävää, että somevaikuttajat lähtevät tuosta noin vaan Espanjaan ottamaan aurinkoa ja bikinikuvia, ”koska se on heidän työnsä”. Ei se ihan niin mene, hän toteaa.

Veera korostaa tunnistavansa dilemman: Sateisessa Helsingissä kuvaaminen ei tunnu inspiroivalta, jos on tottunut kuvaamaan Bondi Beachilla, ja palmun alla otettu kuva varmasti toimisi paremmin somessa.

– Mutta ei se ole silti millään tapaa välttämätöntä. Vaikuttajan työn voi tehdä myös täällä, hän huomauttaa.

Veeran mukaan yritykset eivät lähtökohtaisesti myöskään edellytä matkustamista eksoottisiin kohteisiin kaupallisten yhteistöiden toteuttamiseksi.

– Vaatebrändit tekisivät itselleen enemmän hallaa, jos vaikuttajien olisi pakko lähteä tässä maailmantilanteessa ulkomaille tuottamaan sisältöä.

Veera on itse pitänyt koronan suhteen tiukkaa linjaa ja muistutellut somekanavissaan ahkerasti maskien käytöstä ja koronarajoituksista. 

– Enemmän on tullut kiitosta, mutta ihan hirveästi myös kamalan negatiivisia kommentteja, hän summaa ja kertoo, että seuraajamäärät Instagramissa ovat pudonneet merkittävästi joka kerta, kun hän on julkaissut koronaan liittyvää sisältöä. 

Sitä, että pandemia olisi muuttanut jotenkin Veeran suhtautumista matkailuun, hän ei allekirjoita. Sen sijaan hän myöntää, että kisaväsymystä oli ilmassa jo aiemmin ja suunnitelmissa oli ollut vähentää matkojen määrää.

– Matkailu on minulle työtä. Se tapahtuu ryhmissä ja on tosi sosiaalista. Kokemukset ja elämykset ovat ihania, mutta muistan, että on tullut myös tunne, etten jaksa enää ja että parasta reissussa ovat hotellin lakanat, hän tunnustaa.

Tärkeintä ei ole jatkuva reissaaminen

Nyt Veera kertoo tulleensa siihen tulokseen, ettei hänelle ole tärkeintä olla reissussa jatkuvasti ja nähdä koko maailma, vaikka hän nauttii reissaamisesta. Yksi syy tähän löytyy kotoa Helsingistä.

– Hankin koiran, enkä tahdo senkään vuoksi reissata enää niin paljon. Jatkossa haen balanssia sen suhteen, mikä tuntuu hyvältä itsestä, reilulta lemmikkiä kohtaan ja mikä on työn puolesta tärkeää. 

Matkailu alkanee avautua myös Suomessa vähitellen, kun esimerkiksi Aurinkomatkat ilmoitti jo aloittavansa kesällä pakettimatkat tiettyihin kohteisiin pitkään voimassa olleista rajoituksista huolimatta. Myös Veera sai toukokuussa ensimmäisen merkin ”vanhasta normaalista”, kun sähköpostiin kilahti yli vuoden tauon jälkeen kutsu ulkomaille suuntautuvalle työmatkalle. Ensimmäinen tunne oli valtava innostus. Sitä, kutsuuko Helsinki-Vantaa jo kesäkuussa, hän ei silti osaa sanoa varmaksi.

– Kohde on sellainen, että sinne pitäisi olla ok lentää kesäkuussa. Jos näin on, niin miksi ei, mutta toisaalta silti jännittää, pohtii Veera, joka saa toisen koronarokotteen heinäkuussa. 

– Jos pitäisi arvata, veikkaan, että kesän aikana tulen matkustamaan. Se kuitenkin riippuu tosi paljon siitä, mihin suuntaan rajoitukset muuttuvat. En ole käynyt edes Turussa moikkaamassa äitiä ja mummoa yhdeksään kuukauteen. Se on ehkä se unelmien kohde, johon aion matkata seuraavaksi, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat