Näin pitkän ajokiellon autolla luistattelusta voi saada – poliisi: Vanhaan ilmiöön liittyy uusi ja huolestuttava piirre

Volvo-kuski hämmensi suorassa lähetyksessä 0:45
Oppikirjaesimerkki ehdottoman kielletystä liikennekäyttäytymisestä: Volvoaan luisuttanut kuljettaja varasti huomion vaarallisesta ajokelistä kertovassa suorassa lähetyksessä. Ruotsalaisen TV4-kanavan kuvaa vuodelta 2015.

Itä-Suomen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan ikävän ilmiön yleistyneen liikenteessä. Poliisin tiedossa on, että erityisesti nuoret kuljettajat luistattelevat autojaan ja jakavat toiminnasta kuvattuja videoita sosiaaliseen mediaan. Videoita lähetetään someen myös suorana. Se muistuttaa, että luistattelu on vaarallista, ja seurauksena voi olla pitkäkin ajokielto.

Poliisi kertoo sakottaneensa Itä-Suomessa pelkästään joulukuun aikana yli sataa kuljettajaa autolla luistattelusta. Joka kolmas määrättiin vakavasta piittaamattomuudesta johtuen ajokieltoon. Korttinsa menettäneistä kolmasosa kuljetti autoa poikkeusluvalla.

Poliisin mukaan luistatteluilmiö on voimissaan varsinkin iltaisin kauppakeskusten pysäköintialueilla ja viikonloppuisin kyläteillä muun liikenteen hiljennyttyä. Kuljettajalla on usein allaan tehokas taka- tai nelivetoinen auto.

‒ Luistattelu vaarantaa kuljettajan lisäksi niin matkustajien kuin reitille osuvien sivullisten turvallisuuden. Aggressiivinen ajotapa ei kuulu tieliikenteeseen, muistuttaa tiedotteessa komisario Seppo Porokka liikennepoliisisektorilta. 

Suorana someen

Kuljettajat ja heidän kaverinsa jakavat luistatteluvideoita sosiaaliseen mediaan lisäksi reaaliajassa, eli niin sanotusti livenä. Poliisin mukaan tällaiset lähetykset ovat saavuttaneet myös suosiota.

Poliisi on erityisen huolissaan ilmiöstä, sillä sosiaalinen media voi lisätä entisestään nuorten paineita esitellä omia autonkäsittelytaitojaan. Aiemmin puhuttiin siitä, että matkustajat voivat yllyttää kuljettajaa vaaralliseen toimintaan, mutta nyt painetta voidaan luoda myös auton ulkopuolelta. Poliisin mukaan luistattelijaa saatetaan seurata ja kuvata takaapäin toisen auton kyydistä. Tällöin kuljettajalle voi syntyä kovia paineita ajaa luistatellen tai muuten näyttävästi, ja riski omien ajotaitojen ylittämiseen on suuri.

Poliisi muistuttaa, että liikenteessä voi aina tulla vastaan myös yllätyksiä. Kun autoa kuljetetaan äärirajoilla ja vastaan tulee toinen ajoneuvo tai vaikkapa jalankulkija, on onnettomuusriski suuri.

Lue myös: 

Jopa puolen vuoden ajokielto

Poliisi haluaa herätellä huoltajia olemaan entistä kiinnostuneempia nuorten tekemisistä sekä heidän liikenneturvallisuusasenteistaan. 

‒ Luistattelu kertoo piittaamattomasta ja liikenneturvallisuutta vaarantavasta ajotavasta varsinkin, kun puhutaan taajamassa tapahtuvasta ajosta. Seuraamuksena on vähintään sakko ja hyvin monesti lisäksi ajokielto, komisario Porokka kertoo tiedotteessa.

Monelle luistattelijalle ajokiellon kesto tulee poliisin mukaan ikävänä yllätyksenä. Luistattelutapauksissa laki mahdollistaa enimmillään kuuden kuukauden ajokiellon. Kestoon vaikuttavat luistattelusta annetun sakon suuruus sekä kuljettajan mahdolliset aiemmat ajokiellot. 

‒ Ammattiautoilijoille ajokielto voi merkitä työpaikan menetystä tai esimerkiksi lomautusta autonkuljettajan tehtävistä ja siten taloudellisia menetyksiä ajokiellon ajaksi, kertoo lupavalvontayksikön johtaja ylikomisario Risto Jääskeläinen.

Jos nuori kuljettaja menettää korttinsa, joutuu hän käymään autokoulun järjestämän maksullisen lisäkoulutuksen, jonka aiheena on riskikäyttäytyminen ja sen vaikutus liikenneturvallisuuteen.

Nuorison kokoontumisajot työllistävät ja huolettavat poliisia 2:02
Nuorten kokoontumisajot työllistävät ja huolettavat poliisia. Mikä nuorten kokoontumisajoissa on niin vaarallista? Ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutiset Livelle, millaisia tapahtumia kokoontumisajot ovat.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat