Soldiers of Odinilla tukiryhmiä jo USA:ssa ja Australiassa asti

Soldiers of Odin Germany, Soldiers of Odin Portugal, Soldiers of Odin Melbourne, Soldiers of Odin USA.

Sosiaaliseen mediaan on viime aikoina ilmestynyt tilejä, joista voisi päätellä, että viime vuonna Suomen Kemissä perustettu maahanmuuttovastainen katupartioliike olisi saamassa jalansijaa maailmalla.

Poliisihallituksen ääriliikkeisiin erikoistuneen asiantuntijan mukaan valtaosa ulkomaalaisista järjestöistä on toistaiseksi vain aatteellisia tukiryhmiä, joilla ei ole katupartiotoimintaa.

– Virtuaalisten tukiryhmien taustalla on osittain Suomessa toimivia henkilöitä, joten tosiasiallisen levinneisyyden arviointi on toistaiseksi mahdotonta. Virtuaalisesti järjestö joka tapauksessa on levinnyt useisiin maihin ja eri mantereille, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kertoo.

Osaltaan ulkomaille leviämistä voi selittää ryhmän kansainvälisessä mediassa saama huomio.

Kemin ryhmällä sananvaltaa

Kilpeläisen mukaan Kemin ryhmä pitää ainakin Suomessa lankoja käsissään ja voi käytännössä vaikuttaa siihen, mihin ja kuka voi paikallisosaston perustaa. Poliisi uskoo, että Suomesta on oltu virtuaalisesti yhteydessä myös ulkomaisiin osastoihin.

Joihinkin maihin Soldiers of Odin on levinnyt muutenkin kuin virtuaalisesti. Kilpeläisen mukaan katupartiointia harjoittavia ja järjestön tunnuksia kantavia ryhmiä on havaittu ainakin Virossa, Norjassa, Tanskassa ja Britanniassa.

Viron järjestöön suomalaisilla on myös reaalimaailman yhteyksiä. Useat Viron aktiivi-Odinit työskentelevät Suomessa.

Järjestön kemiläinen perustaja Mika Ranta ei halunnut vastata STT:n kysymyksiin muun muassa emo-osaston vallasta ja kytköksistä ulkomaille.

Poliisiylijohtaja: Poliisi voi puuttua katupartioiden toimintaan vain jos ne syyllistyvät rikoksiin 1:09

Lue myös:

    Uusimmat