Poliisi: Odinin sotureiden kasvu ehkä hiipumassa

Poliisin mukaan katupartioryhmä Soldiers of Odinin leviäminen saattaa olla hiipumassa.
Poliisin havaintojen mukaan useilla paikkakunnilla katupartiotoiminta ei ole kovin säännöllistä eikä aktiivista.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että liikkeen leviäminen osoittaa hiipumisen merkkejä.

– Alkuun Soldiers of Odinin kasvu vaikutti olevan nopeaa, mutta on sittemmin rauhoittunut. Ehkä toiminnan kiinnostuksen osalta saturaatiopiste on saavutettu. Tampereella järjestettyyn marssiin osallistui noin 150 henkilöä, kertoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

Soldiers of Odin Finland kertoo Facebook-sivuillaan toimivansa Suomessa yhteensä 27 paikkakunnalla. Poliisihallituksen Kilpeläisen mukaan tieto on varsin lähellä totuutta.

– Alkuvaiheessa havaintoja toiminnasta oli vain muutamista kaupungeista, mutta viime aikoina havaintoja henkilöistä on useammalta paikkakunnalta.

Esimerkiksi tammikuussa järjestö kertoi toimivansa 19 paikkakunnalla, mitä poliisi tuolloin epäili.

Osa leviämisestä saattaa edelleen selittyä sillä, että toiminnassa mukana olevat liikkuvat kaupungista toiseen. 

Tiedossa yksi rikosepäily

Poliisihallituksen kanta katupartiointiin on alun viestintävaikeuksien jälkeen kiteytynyt muotoon: Suomessa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen kuuluu ensisijaisesti poliisille.

– Jos henkilöt aikovat syyllistyä rikoksiin tai vaarantavat toiminnallaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, poliisi puuttuu tiukasti heidän toimintaansa, Kilpeläinen sanoo.

Poliisin tietoon on tähän mennessä tullut yksi järjestöön liittyvä rikosepäily. Imatralla tutkitaan viikon takaista pahoinpitelyjupakkaa, jossa ainakin yhdellä epäillyistä oli yllään järjestön vaate. Kemin osaston Ranta on aiemmin kertonut STT:lle, että Imatran tapahtumia on liioiteltu eikä mitään pahoinpitelyä ole tapahtunut.

Lue myös:

    Uusimmat