Mainos

Solana odottaa EU:n ja Naton suhteista sopua Laekenissa

Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton yhteistyöstä on mahdollista sopia ensi viikolla Laekenin huippukokouksessa Belgiassa, arvioi EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

-Toivon todella kovasti, että lopullinen sopimus EU:n ja Naton välillä hyväksytään mahdollisesti ennen Laekenia tai Laekenissa, Solana sanoi tänään.

Solana otti asiaan kantaa EU:n ja Naton ulkoministerien yhteistapaamisen jälkeen myöhään illalla. Paikalla oli myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell.

Solanan kuvasi myönteisesti tarjousta, jonka Nato-maa Turkki on tehnyt lopettaakseen yhteistyön jarruttamisen. Tähän asti Turkki on estänyt sopimuksen synnyn, koska se on vaatinut lähempää osallistumista EU:n kriisinhallintajoukkojen luomiseen. Tähän EU ei ole halunnut suostua mm. siksi, että Turkki ei kuulu unioniin.

Espanjalaisen Solanan arvio ei takaa asian ratkeamista. Solana uskoi jo viime keväänä, että sopimukseen päästään pian. Nyt ollaan tosin paljon pitemmällä, koska Turkki on määritellyt ehtonsa yhteistyölle. Turkki ei halua esimerkiksi EU:n sekaantuvan kahden Nato-maan keskinäiseen selkkaukseen. Taustalla ovat Turkin ja Kreikan väliset jännitteet, jotka koskevat kahtiajakautunutta Kyprosta ja Egeanmeren saarten hallintaa.

EU haluaa tukeutua tarvittaessa Naton voimavaroihin, kun se luo 60000 sotilaan vahvuisia kriisinhallintajoukkojaan. EU:lla on pulaa mm. strategisista johtamisjärjestelmistä. Toimintakykyisiksi joukot on määrä saada viimeistään vuonna 2003. Jonkinlainen julistus toimintakyvyn tasosta annettaneen jo Laekenissa.

Laekenin kuninkaallinen linna sijaitsee Brysselissä. EU-maiden päämiehet kokoontuvat siellä viikon kuluttua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.