Solana: Kasjanovin erottaminen tuli yllätyksenä

Suomessa parhaillaan vieraileva EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana pitää Venäjän hallituksen erottamista yllätyksenä. Hän ei myöskään näe Venäjää uhkana Suomelle.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoo Venäjän pääministeri Mihail Kasjanovin hallituksen erottamisen tulleen hänelle yllätyksenä.

Suomessa tänään vieraillut Solana sanoi tiedotustilaisuudessaan, että hän oli odottanut presidentti Vladimir Putinin tekevän hallituksessaan muutoksia, mutta ei ollut osannut odottaa niitä tässä vaiheessa.

-Meidän täytyy odottaa arvion tekemistä kunnes näemme tämän päätöksen seuraukset, Solana sanoo, mutta toivoo, että Venäjä harjoittaisi jatkossa Eurooppa-myönteistä politiikkaa.

Kysymykseen pitääkö hän aikansa eläneenä Suomessa vielä elävää epäilyä, että Venäjä voisi olla uhka tai epävakauden aiheuttaja, vastasi ensin ulkoministeri Erkki Tuomioja. Ulkoministeri vakuuttaa, ettei Suomen hallitus ei ainakaan näe Venäjää uhkana. Solana nauroi päälle ja sanoi olevansa Suomen hallituksen kanssa samaa mieltä.

Tuomioja lisää, että vaikka EU on valmis keskustelemaan kaikista aiheista Venäjän kanssa on aivan selvä, että Venäjän täytyy ratifioida kumppanuussopimus EU:n kanssa niin, että se vappuun mennessä tulee koskemaan kaikkia uusia EU-maita. Venäjä on viivytellyt, vaatien takeita mm. venäläisvähemmistön asemasta Baltian maissa.

Miinat Suomen oma ratkaisu

Suomessa käytävään keskusteluun jalkaväkimiinoista ja Ottawan sopimuksesta Solana toteaa, että Ottawan miinankieltosopimus on hyvin tärkeä. -Mutta on Suomen hallituksen asia päättää mitä se haluaa tehdä ja haluaako se ratifioida tämän sopimuksen, sanoo Solana. Hänen mukaansa Suomen odottava kanta tässä asiassa ei vaikuta Suomen asemaan EU:ssa. Solana haluaa korostaa, että Ottawan sopimus on hyvin tärkeä sopimus.

Solana tapasi Suomen-vierailullaan Tuomiojan lisäksi presidentti Tarja Halosen, pääministeri Matti Vanhasen ja puolustusministeri Seppo Kääriäisen. Lisäksi hän esitelmöi EU:n viime joulukuussa hyväksymästä turvallisuusstrategiasta Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä seminaarissa. Strategiassa EU määrittelee suurimmiksi turvallisuusuhkiksi terrorismin, joukkotuhoaseiden leviämisen sekä toimintakykynsä menettäneet valtiot.

EU:n kannettava vastuunsa

Puheessaan Solana toteaa, että laajentunut EU on niin suuri tekijä, että sen on kannettava kansainvälinen vastuunsa. -Poliittisella unionilla, jossa on 450 miljoonaa ihmistä, 25 maata ja joka tuottaa neljänneksen maailman BKT:sta, on sekä alueellisia että maailmanlaajuisia vastuita. Emme voi sulkea niiltä silmiämme, Solana sanoo puheessaan.

EU:n lähestymistavan olennainen piirre on Solanan mukaan ennaltaehkäisy. Uhat, jotka Eurooppaa koskevat, ovat kehittyviä. Jos ne jätetään sikseen, uhat kasvavat. Siksi täytyy voida toimia heti kun ongelmia alkaa ilmestyä.

Lähialueellaan EU:n täytyy ottaa huomioon laajentumisen vaikutukset. Kun Turkki aikanaan liittyy, pitää EU:n olla valmis siihen, että sen naapureina ovat mm. Iran, Irak ja Syyria, Solana muistuttaa. Solanan mukaan
Euroopan täytyy luoda läheisemmät suhteet arabimaailman kanssa ja kannettava vastuu myös alueen vakaudesta.

Suhde Yhdysvaltoihin säilyy Solanan mukaan EU:lle tärkeänä; Yhdysvallat on maailman suurin mahti, mutta sekään ei pysty yksin ratkaisemaan maailman ongelmia. Hänen mielestään Euroopan kumppanuus Yhdysvaltojen kanssa on korvaamaton. Yhdysvallat on tukenut Euroopan yhdentymistä ja turvallisuutta, mikä on hyödyksi ei vain EU:lle ja Yhdysvalloille, vaan koko kansainväliselle yhteisölle.


(MTV3-STT)

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kehottaa EU:ta kantamaan maailmanlaajuista vastuuta turvallisuudesta.
(Kymmenen uutiset 25.02.2004)

Lue myös:

    Uusimmat