Erittäin laaja korruptiotutkinta valmis – siivousaineyrityksen epäillään lahjoneen vuosikymmenen aikana sadoilla tuhansilla euroilla

2:57
Näin lahjustutkintavyyhtiä käsiteltiin Rikospaikka-ohjelmassa.

Siivousainekauppaan liittyvän laajamittaisen korruptiovyyhdin esitutkinta on saatu valmiiksi, tiedottaa Helsingin poliisilaitos.

Poliisi epäilee kahta henkilöä törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa. Näiden epäillään antaneen lahjuksia sittemmin konkurssiin asetetun yhtiön toiminnassa.

Tapauksessa on ollut kyse asiakasyritysten yhteyshenkilöille annetuista tilaajalahjoista, joiden arvo on vaihdellut 50 eurosta noin 30 000 euroon, riippuen asiakkaan tilausten suuruudesta. Lahjuksia on jaettu niin yksityisen elinkeinoelämän kuin julkishallinnon edustajille, ja ne ovat olleet pääasiassa viihde-elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja.

– Lahjusrikoksia koskevien tilaajalahjojen arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 370 000 euroa. Kysymys on lahjusten arvossa sekä erityisesti lahjusten ottajien lukumäärässä mitattuna todennäköisesti yhdestä suurimmista korruptiorikoksista, arvioi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Visa Weckström poliisin tiedotteessa.

Toiminta ehti jatkua pitkään

Jo aiemmin yhteensä 80 lahjusten ottamista koskevaa esitutkintaa on siirretty syyteharkintaan. Lahjusten ottamista käsittelevistä tapauksista muutamia kymmeniä on käsitelty käräjäoikeuksissa, ja niistä valtaosassa henkilö on tuomittu lahjusten ottamisesta.

Korruptiovyyhti alkoi paljastua konkurssimenettelyssä ja verotarkastuksessa tehtyjen havaintojen ansiosta.

– Lahjusten antamisen tekoaika on noin 10 vuotta, kattaen melko tarkalleen koko 2010-luvun. Vaikka korruption tunnustaminen voikin tietyissä sen muodoissaan olla jokseenkin haastavaa, olen yllättynyt, että tietääksemme vain yhdestä tässä vyyhdissä käsitellystä tapauksesta on ilmoitettu oma-aloitteisesti viranomaiselle, Weckström sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja