Taipalsaaren kunnan virkamies otti ainakin 18 000 euron lahjukset – salasi kännykät, tietokoneet ja televisiot työnantajalta

Taipalsaaren kunnan virkamiestä lahjottiin uusilla puhelimilla, tietokoneilla ja televisioilla. Mies ei hiiskunut asiasta työnantajalleen. Hänet tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomion jo toukokuussa, mutta virkamies valitti siitä hovioikeuteen. Itä-Suomen hovioikeus päätti eilen, ettei asiassa myönnetä jatkokäsittelylupaa.

Hovioikeuden mukaan valituksessa ei tullut ilmi mitään sellaista, joka olisi antanut aihetta epäillä käräjäoikeuden tuomion oikeellisuutta. Käräjätuomio jää pysyväksi

Käräjäoikeuden mukaan kuusikymppinen virkamies syyllistyi törkeään lahjuksen ottamiseen pitkän ajan saatossa, vuosien 2011 ja 2019 välillä.

Mies vastasi työssään eräistä Taipalsaaren kunnan hankinnoista. Kaksi yritystä, joista mies teki hankintoja, lähetti miehelle arvokkaita tilaajalahjoja kiitoksena asiakkuudesta.

Toiselta yritykseltä mies sai muun muassa arvokasta viihde-elektroniikkaa. Mukana oli muun useita iPhone-puhelimia, tietokoneita sekä televisioita ja muita laitteita sekä arvokas kaasugrilli. Toinen yritys puolestaan lähetti pelkkiämatkapuhelimia.

Mies ei tiennyt kyseessä olevan rikos

Oikeudessa mies kiisti syyllistyneensä törkeän lahjuksen ottamiseen. Hän ei ollut puolustuksensa mukaan toiminut tahallaan, eikä lahjoilla ollut hänen mukaansa vaikutusta hankintoihin.

Mies kertoi, että oli palauttanut osan lahjoista takaisin, jättänyt osan hakematta. Osa lahjoista oli miehen mukaan päätynyt jollekin muulle kuin hänelle itselleen, osa oli työkäytössä.

Mies kertoi, ettei ymmärtänyt kyseessä olevan rikos.

Oikeus tuomitsi miehen silti. Lahjusten yhteisarvoksi katsottiin vähintään 18 000 euroa. Oikeuden mukaan näyttämättä jäi, että lahjoilla olisi vaikutettu virkamiehen toimintaan tai hankintoihin, vaikka yrityksillä mitä ilmeisimmin sellainen tarkoitus oli. Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi silti tullut ymmärtää, että hän toimi väärin.

Arvokkaat lahjat oli toimitettu miehen kotiosoitteeseen, joten miehen oli täytynyt tietoisesti antaa osoitteensa yrityksille. Mies ei ollut myöskään hiiskunut lahjoista omalle työnantajalleen. Lahjoja oli myös paljon ja ne tulivat pitkän ajan kuluessa.

Käräjäoikeuden mukaan virkamiehen olisi täytynyt itse pitää huolta siitä, että hänen toimintansa on virkavelvollisuuksien mukaista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja