Yksi yritys räjäytti Suomen korruptiorikostutkintojen määrän – näin valtava lahjuskone pyöri

Poikkeuksellinen ja valtakunnallinen lahjusvyyhti - kohteena myös virkamiehet 2:57
Näin poliisi kommentoi rikoskokonaisuutta tutkinnan ollessa vielä käynnissä.

Poliisi tiedotti tänään saaneensa valmiiksi esitutkinnan tapauksessa, jossa nyttemmin konkurssissa olleen yrityksen päättäjien syytetään lahjoneen pesuainekauppojen yhteydessä ihmisiä sadoilla tuhansilla euroilla.

Yritys myi erilaisia teollisuuden kemikaaleja ja siivousaineita. Kauppojen yhteydessä ostajaorganisaation edustaja sai lisäksi tilaajalahjoja, joiden suuruus riippui ostosten mittakaavasta. Juuri nämä tilaajalahjat ovat syy, miksi poliisi aloitti asiassa lahjusrikostutkinnan.

Lahjojen mittakaavat per henkilö vaihtelivat 50 eurosta jopa lähes 30 000 euroon. Yhteensä tilaajalahjoja oli annettu 1,5 miljoonan euron arvosta, ja poliisi katsoo, että niistä 370 000 euron osuus on lahjusrikosten piirissä. Lahjuksen jaettiin vuosikymmenen mittaisella ajanjaksolla.

Taustalla satojen tuhansien talousrikostutkinta

Poliisi epäilee kahta miestä törkeän lahjuksen antamisesta ja törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa. Lisäksi Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että tapauksessa on eriytetty omaksi, jo syyteharkintaan edenneeksi kokonaisuudekseen epäilyt, joiden mukaan kumpikin epäillyistä syyllistyi törkeään velallisen epärehellisyyteen, törkeään kirjanpitorikokseen ja törkeisiin veropetoksiin. Niissä on kyse yritysten päättäjien toiminnasta yrityksen johdossa.

Näissä rikosepäilyissä summat ovat suuria. Poliisi uskoo, että yrityksen konkurssipesään aiheutui noin 140 000 euron vahingot velallisen epärehellisyyden seurauksena. Veropetoksien taas arvioidaan aiheuttaneen yhteensä noin 460 000 euron menetykset Verohallinnolle.

Yrityksen konkurssia koskevista asiakirjoista käy ilmi Verohallinnon pyrkimykset velkoa yritykseltä satojen tuhansien eurojen saataviaan. Sittemmin juuri Verohallinto haki yritystä konkurssiin. Pesäluettelon mukaan yrityksellä oli vain runsaan 31 000 euron varat.

Rahat liikkuivat ulkomaisesta yrityksestä toiseen

Oikeuden asiakirjojen mukaan yritys hoiti aineiden kaupan puhelinmyyntinä, joka oli ulkoistettu Thaimaassa oleskeleville suomalaisille. Thaimaalaisyritys oli taas ulkoistanut johtotehtävänsä Hong Kongiin perustetulle yritykselle, käytännössä tarkoittaen pesuainetoimintaakin johtaneen miehen työskentelyä Thaimaassa. Poliisin selvityksen mukaan hongkongilaiselta yritykseltä oli ostettu palveluita yli miljoonalla eurolla.

Mies kertoi asiakirjojen mukaan, että hänelle on kummastakin yrityksestä maksettu palkkaa huomattavia summia. Verotarkastuskertomuksen perusteella yritysjärjestelyn avulla yritysten väitetty tuotto ja palkkiot jäivät osaksi piiloon.

– Tarkastuskertomuksessa todetaan, että kyseisen laskutus- ja maksumenettelyn vuoksi Thaimaan viranomaisille ei ilmeisesti ole ollut mahdollisuutta saada tietoa niistä, oikeuden asiakirjoissa kerrotaan verotarkastuskertomuksessa selvinneen.

Muutenkin asiakirjoista käy ilmi erikoisia liiketoimintatapoja. Yrityksen hallituksen varajäsenenä esimerkiksi toimi vanhempi mies, joka toimi tehtävässä, jotta hänen liiketoimintakiellon kohteena oleva poikansa voisi toimia yrityksessä. Ikämiehellä ei poliisin mukaan ole mitään osuutta mainittuihin rikosepäilyihin.

Jo kymmeniä tuomioita lahjusten vastaanotosta

Lahjusten vastaanottaminen on rikos samaan tapaan kuin niiden antaminen. Poliisin mukaan lahjusten vastaanottoon liittyviä rikoksia on tapauksen yhteydessä ollut tutkinnassa käytännössä kaikkien poliisilaitosten alueella, ja niitä on siirtynyt syyteharkintaan 80 kappaletta. Niistä useamman kymmenen osalta käräjäoikeus on ehtinyt antaa myös tuomionsa, ja niistä valtaosassa henkilöt on tuomittu rikoksesta. Lahjuksia on ottaneet vastaan niin erilaisten yritysten edustajat kuin virkamiehet.

Aiemmin poliisi kertoi Rikospaikka ohjelmalle, että sillä oli tiedossa tapauksesta huomattavasti useampia rikosilmoituksia, mutta niistä osa lopetettiin esimerkiksi rikoksen vanhentumisen johdosta.

Epäillyt lahjukset olivat hyvin moninaisia, sisältäen erilaisia ostoksiin ja matkoihin liittyviä lahjakortteja ja viihde-elektroniikkaa, kuten televisioita, puhelimia. Lahjana on annettu myös esimerkiksi grillejä. Poliisin selvityksen mukaan yrityksellä oli tapana toimittaa tilaajalahja 1–2 viikon kuluessa tilauksen maksusta.

Lahjustutkintojen määrä räjähti

Esimerkiksi toimintametodista soveltuu erään varsinaissuomalaisen kaupungin katumestarina toiminut mies, joka sai yritykseltä tilaajalahjoja yli 27 000 euron arvosta. Lahjoina hän sai huomattavan määrän erilaisia lahjakortteja, kalliihkon älypuhelimen sekä tablettitietokoneen. Mies tuomittiin alkukuusta törkeästä lahjuksen ottamisesta 9 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Viranomaisen tietoon tulleiden lahjusrikosten määrää räjähti vuosikymmenen vaihteessa, ja juuri tilaajalahjoja jakanut siivoustuoteyritys on tässä muutoksessa keskeisenä syynä.

Kun tavanomaisten tietoon tuli 2010-luvulla korkeintaan noin 30 lahjusrikosta vuodessa, tuli niitä vuonna 2020 tietoon Tilastokeskuksen mukaan yli 250 kappaletta. Niistä valtaosa koski lahjuksen ottamista ja lahjuksen ottamista elinkeinotoiminnassa.

MTV Uutiset on tavoittanut toisen rikoksista epäillyn miehen. Hän ilmoitti sähköpostitse, ettei kommentoi asiaa ennen käräjäoikeutta.

Lue myös:

    Uusimmat