Sokoksen työntekijät tyrmäävät Viron ministerin möläyttelyn myyjän työstä: "Olen ihan ylpeä siitä, että täältä on lähtenyt pääministeri"

Sanna Marinia ja tämän työhistoriaa vähäteltiin Virossa – kysymme tavaratalon myyjiltä, miltä keskustelu tuntuu 5:09
MTV Uutiset Live kysyi tavaratalon myyjiltä, mitä he ajattelevat asiakaspalvelutyön vähättelystä.

Viron sisäministeri Mart Helme totesi sunnuntain radiohaastattelussa, että Suomessa myyjätytöstä on tullut pääministeri. Sanna Marin (sd.) on työskennellyt tamperelaisessa Sokos-tavaratalossa myyjänä vuosina 2004–2005. Helme on myöhemmin pahoitellut lausuntoa. MTV Uutiset kysyi Helsingin Sokoksen työntekijöiltä, mitä he ajattelevat vähättelevästä sävystä.

Tavaratalossa työskentelevä Piia Rahikka sanoo, että hän on seurannut julkisuudessa ollutta keskustelua jonkin verran. Rahikan mielestä ihmiset osaavat arvostaa asiakaspalvelutyötä, jos he ymmärtävät, mitä kaikkea työ sisältää. Työ vaatii suuren tietomäärän ja taitoa kuunnella erilaisia asiakkaita. 

– Hänellä (Viron sisäministerillä) ei varmasti ole tietoa, mitä meidän arkemme on ja mitä me teemme täällä, kun menee sanomaan tuollaista.

Samoilla linjoilla on Tiina Piiroinen. Hän on seurannut myyjän työstä käytyä keskustelua mielenkiinnolla. Piiroinen arvostaa asiakaspalveluammatteja ja sitä, että Suomessa kuka tahansa voi nousta korkeisiin virkoihin. 

– Olen ihan ylpeä siitä, että täältä on lähtenyt pääministeri. 

Kaikkien kannattaisi kokeilla palvelualaa

Kulttuuriantropologiaa opiskelevaa Minni Tynkkynen tekee asiakaspalvelutyötä opiskeluidensa ohella. Hänen mukaansa asiakaspalvelukokemus voisi tehdä hyvää jokaiselle, sillä työssä oppii hallitsemaan stressiä ja saa kartutettua sosiaalisia taitoja.

Tynkkynen on kohdannut erilaisia asiakkaita niin kaupan alalla kuin ravintolapuolella. 

– Pienet ongelmat eivät enää siinä vaiheessa tunnu niin suurilta, kun kaikenlaisia tilanteita on tullut vastaan. 

Tutkija: Hyvin tyypillinen työhistoria

Tutkijatohtori Satu Ojala työelämän tutkimuskeskuksesta Tampereen yliopistosta sanoo, että pääministeri Marinin työelämäpolku on Suomessa varsin tyypillinen. Ojalan mukaan etenkin korkeakouluopiskelijat tekevät usein töitä opiskelujen ohella, ja moni nuori saattaa käydä töissä jo ennen sitä.

Tavallisinta on, että nuoret työskentelevät juuri palvelualalla. Siirtymä oman alan tehtäviin koittaa yleensä suurin piirtein silloin, kun opiskelija valmistuu.

– On normi Suomen työmarkkinoilla, että aloitetaan eri alalta kuin mille valmistutaan.

Tilastokeskus on selvittänyt opiskelijoiden työssäkäyntiä. Tilastojen mukaan vuonna 2017 naisista 56 prosentilla ja miehistä 50 prosentilla oli työsuhde opiskeluaikana.

Ahkerimmin töitä tekivät yhteiskuntatieteilijät, joista 60 prosenttia kävi töissä opintojen ohella.

Tavatonta työssäkäynti ei ole myöskään toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Lukiolaisista noin 30 prosenttia ja ammattiin opiskelevista yli 50 prosenttia kävi töissä koulun ohella.

Lue myös:

    Uusimmat