Mainos

SOK teki poikkeuksellisen päätöksen: Kohulääkäri-Heikkilän tuore teos vedettiin pois suuren ketjun myymälöistä – "Vain yksi vastaava tapaus"

Lääketieteen asiantuntijoiden kritisoiman lääkärin Antti Heikkilän tuore teos "Lääkkeetön elämä" on vedetty pois myynnistä SOK:n myymälöistä. 

Asian vahvistaa MTV Uutisille SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, jonka mukaan päätös tehtiin ketjun sisällä. 

– Seurasimme kirjaan liittyvää keskustelua ja kävi nopeasti selväksi, että lääketieteellinen yhteisö laajasti – ellei kokonaisuudessaan – on sitä mieltä, että kirja sisältää väärää tietoa, Alarotu kertoo.

– Kun kyse on ihmisten terveydestä, niin näimme viisaammaksi sen, että emme myy tällaista kirjaa. Ohjeet on annettu, että myymälät poistavat kirjat myynnistä.

Paljon kohuväitteitä

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna Heikkilän teoksen herättämästä kuohunnasta tiedemaailmassa. HS:n jutun mukaan useat lääketieteen ammattilaiset pitävät kirjan väitteitä vaarallisina. 

Teoksessa kerrotaan esimerkiksi nykylääketieteen linjasta poikkeavia väitteitä esimerkiksi syöpähoidoista ja sepelvaltimotaudista.

Lisäksi se sisältää useita Heikkilän väitteitä muun muassa kahvin ja kookosrasvan terveellisyydestä, diabeteksen itsehoidosta ja kyseenalaistuksia esimerkiksi tyydyttyneiden rasvojen ja LDL-kolesterolin haitallisuudesta. 

Poikkeuksellinen päätös

Alarotu muistuttaa, että myymälöitä on paljon, joten ihan varmuudella hän ei pysty sanomaan, jos teosta löytyy vielä jostain. Siitä, kuinka paljon kirjaa ehdittiin myydä, Alarodulla ei ole tietoa.

– Myyntilukuja ei minulla tässä ole, mutta kokonaisostomäärä ja myymälässä ollut kirjamäärä oli hyvin vähäinen, eli mistään isosta määrästä teoksia ei ole kysymys. 

Alarotu kertoo, että tällainen päätös vetää yksi kirja myynnistä on poikkeuksellinen ja jopa harvinainen.

– Vain yksi tapaus tulee mieleen lehtipuolelta, kun vastaava tilanne oli "Mitä lääkärit eivät kerro" -nimisen lehden kanssa. 

MTV Uutiset kertoi lehdestä vuonna 2016.

Lue lisää: 

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, ettei kirjan kustantanut Otava ota vastuuta Heikkilän teoksen sisällöstä.

– Kirjan tekijä vastaa aina kirjan sisällöstä, kustannusjohtaja Eva Reenpää sanoi Helsingin Sanomille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja