Hämmentävä terveyslehti ilmestyi lehtihyllyihin – S-ryhmä ja Kesko vetivät heti myynnistä

Vastikään kauppojen lehtipisteisiin ja kioskeihin myyntiin tullut Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehti hämmentää lääkäreitä ja jälleenmyyjiä.

Kyseessä on alkujaan Britanniassa julkaistu What Doctors Don´t Tell you -aikakauslehti, josta on nyt painettu suomenkielinen versio. Sen kustantajana toimii latvialainen Rigas Vilni. 

Lehteä kuvaillaan esimerkiksi Lehtipisteen nettisivuilla näin: Vaihtoehtoinen katsaus terveyteen, hyvinvointiin ja hoitoihin. Lehti opastaa tekemään parempia valintoja ravinnon, lääkkeiden ja hoitomenetelmien suhteen.

Suomen ensimmäisessä numerossa käsitellään muun muassa syöpätaistelua ja kuinka syövästä voi selvitä keskittymällä henkisen puolen hoitamiseen.

Artikkelissa "Aitoa sisua" kerrotaan kuinka teksasilaisessa MD Anderson Cancer Centerissä haastateltiin potiltaita, jotka olivat odotusten vastaisesti selvinneet syövästä, jota luultiin parantumattomaksi. "Avainasemassa oli halukkuus kääriä hihat ja ryhtyä toimeen". Jutussa sanotaan myös, että "kyky iloon on toiseksi tärkein tekijä ennakoitaessa syöpäpotilaan eloonjäämisen mahdollisuuksia".

Lauseella viitataan Pittsburghin yliopiston psykiatrian ja lääketieteen apulaisprofessorin Sandra Levyn lausuntoon, johon on myös lähdeviittaus artikkelin lopussa.

Samassa artikkelissa kerrotaan naisesta, jolla diagnosoitiin munasarjasyöpä ja kohtusyöpä maaliskuussa vuonna 2011.

Sairastunut Gemma Bond kieltäytyi kemoterapiasta ja keskittyi sen sijaan elämässään tekemiinsä isoihin muutoksiin. Niin ruokavalio kuin asenteetkin menivät uusiksi. Artikkelin mukaan Gemma Bond on nyt täysin tervehtynyt syövästä ja voi hyvin.

"Epäillään ettemme kertoisi asioista"

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve korostaa, ettei ole lukenut artikkelia ja on nähnyt vain lehden kannen. Hän kommentoi aihetta ja väitteitä yleiseltä kantilta.

– Lehdistössä usein annetaan kuvaa, kuinka joku on parantunut syövästä juuri tahdonvoimallaan. Tämähän pitää sisällään sen,  että ne jotka siihen kuolevat, eivät ole vain halunneet parantua. Minusta tämä on varsin loukkaavaa potilaita ja heidän omaisia kohtaan. 

Kannen perusteella Pälve nostaa esiin otsikon "Silmäsairauksien todelliset syyt". 

– Tämä on mielenkiintoinen. Tästä saa sellaisen käsityksen, että ikään kuin lääkärit haluaisivat salata jotain. Ettemme kertoisi asioista.

Pälve jatkaa, että jo lehden nimi näyttäisi vetoavan salaliittoteorioihin uskoviin ihmisiin.

– Toiminta-ajatukseltaan lehti ei tunnu olevan kovin rakentava tai informatiivinen. Kyseessä näyttää olevan lehti, joka konseptoidaan tietyssä maassa ja sitten käännetään eri kielille. Toimituksellinen osaaminen tai kulttuurisensitiivisyys näyttävät puutteellisilta. Mikä toimii Latviassa ei välttämättä toimi Suomessa. Mitä lääketieteen maailmaan tulee, niin Suomessa on jo parempia asiaa käsitteleviä lehtiä.  

HOK-Elanto: Tilausprosessissa vahinko

Lehden ensimmäisen numeron Netin pauloissa -artikkelissa taas kerrotaan, kuinka langaton verkko lisää altistumista sähkömagneettisille kentille, eikä pitkän aikavälin vaikutuksia tunneta.

Jutussa on siteerattu BioInitiative 2012 -raporttia, jonka mukaan langattoman verkon aiheuttamia terveyshaittoja voivat olla: päänsärky, huimaus, silmäkivut, iho-ongelmat, nenäverenvuoto, korvien soiminen. Tutkimus on lehden mukaan osoittanut myös pitkäaikaisvaikutusten todennäköisyyden, mukaan luettuna eri syövät ja keskenmenot.

Artikkeliin on merkattu lähteitä, joista asiasta voi saada lisätietoa.

Kuitenkin esimerkiksi Suomen säteilyturvakeskus kertoo verkkosivuillaan näin:

WLAN-laitteiden lähetystehot ovat pieniä ja radiotaajuisen säteilyn voimakkuus heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa. Tästä johtuen WLANien aiheuttama altistuminen alittaa voimassaolevat enimmäisarvot selvästi. Merkittävää altistumista ei synny vaikka samassa luokkahuoneessa tai toimistossa olisi useita WLAN-lähettimiä. Tämäntasoisella altistumisella ei tiedetä olevan terveysvaikutuksia, vaikka altistuminen olisi pitkäkestoista.

Toistaiseksi S-ryhmä on ilmoittanut poistavansa kyseisen julkaisun myynnistä.

HOK-Elannon viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, että julkaisu oli tullut Prismojen hyllyyn Lehtipisteen kautta. Valikoimajohtaja Ville Vahla kommentoi jo eilen Twitterissä, että "tilausprosessissa oli käynyt vahinko eikä lehteä olisi kuulunut tulla valikoimiin".

Myös Kesko ilmoittaa Twitterissä vetävänsä lehden pois myynnistä asiakkailta saamansa palautteen vuoksi.

MTV Uutiset yritti tavoittaa lehden kustantajaa sekä puhelimitse että sähköpostilla kommentoimaan asiaa, mutta ketään ei tavoitettu kommentoimaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja