Mainos

MTV kävi läpi kohutun terveyslehden: Syylät pois hypnoosilla, rukous parantaa ja wifi-verkot uhkaavat

Silmäsairaudet voi syödä pois, hypnoosi parantaa syylät ja rukous auttaa sairauksiin. Muun muassa näin väitetään kohua herättäneessaä Mitä Lääkärit Eivät Kerro Sinulle -lehdessä.

MTV Uutiset kävi läpi vasta Suomeen tulleen MLEKS-lehden. Osa artikkeleista yrittää selvästi shokeerata otsikolla, osassa väitteet viedään myös tekstissä pidemmälle.

Lehden pääartikkelissa väitetään, ettei silmäsairauksia todellisuudessa aiheuta ikääntyminen, vaan ruokavalio. Pääsyyllinen on artikkelin mukaan sokeri. Toisaalta myöhemmin samassa tekstissä mainitaan, että "iän myötä riski sairastua silmäsairauksiin lisääntyy".

Seuraava artikkeli taas on hyvin rokotusvastainen. Kirjoittaja Lynne McTaggart on myös koko lehden päätoimittaja. Artikkelissaan hän kehottaa lukijoita päättelemään itse, tarvitseeko lomamatkalle viranomaisten suosittelemia rokotuksia vaiko ei.

Sinänsä järkevästä artikkelista nivelrikkojen ehkäisystä juoksuharrastajilla on taas nostettu lehden kanteen väite, ettei "naisten tarvitse juosta". Itse tekstissä tosin suositellaan lenkkeileville naisille polvea tukevaa lihastreeniä, ei suinkaan juoksukieltoa.

Artikkelissa "Luontaislääkärin hoitopäiväkirja" muun muassa neuvotaan taistelemaan syyliä vastaan hieromalla niihin valkosipulia yhdeksän viikon ajan. Myös hypnoosin, ilmastointiteipin tai homeopatian kerrotaan auttavan syyliin.

Lehden sivulla 50 varoitetaan wifi-internetverkkojen mikroaaltosignaalien aiheuttavan terveyshaittoja.

Seuraavassa artikkelissa kehotetaan kyseenalaistamaan lääkäreiden suosittelemat syöpähoidot ja parantumaan syövästä positiivisen ajatuksen voimalla: "Lähesty syöpää haasteena, älä uhkana."

Viereisellä aukeamalla ajatus viedään vielä pidemmälle, kun väitetään, että rukous voi parantaa, sillä "muiden ihmisten ajatukset todella vaikuttavat meihin, -- kenttävaikutuksen kautta".

Sivuilla 74 ja 75 kerrotaan paljain jaloin kävelemisen muun muassa parantavan tulehduksia, unenlaatua, kuukautisoireita ja tasaavan verenpainetta.

Lehden seuraava numero näyttää jatkavan samalla vaihtoehtoisella linjalla, kun "matkarokotukset osa 2" sekä artikkeli ajatusten sairauksia parantavista voimasta ilmestyy.

Myös perinteisempää terveysneuvontaa

Lehden sivuilta löytyy myös tavanomaisempia terveysneuvoja, kuten muistutuksia aurinkovoiteen käytöstä tai liikkumisen tärkeydestä.

Osassa teksteissä väitteet hätkähdyttävät vain otsikoissa. "Onko taivas pilvessä? Se voi aiheuttaa dementiaa", toitottaa otsikko artikkelille, jossa käsitellään D-vitamiinin puutteen vaikutusta dementiariskiin. Lehden tekijät näyttävät tavoittelevan shokeeraavuutta otsikoissa ja kannessa, vaikka artikkelissa ei näitä väitteitä edes toistettaisi.

Yhdessä lehden mielipidekirjoituksessa toistetaan Suomen ravintosuositusten mukaiset teesit siitä, että prosessoidut lihatuotteet ja valkoinen sokeri voivat olla terveydelle haitallisia. Otsikoksi on kuitenkin muotoiltu vielä raflaavampi "Yrittävätkö liha- ja sokerituotteiden valmistajat tahallaan tappaa meidät?".

Samoin jo aiemmin kuvaillussa, kansallisten rokotussuositusten vastaisessa artikkelissa annetaan myös järkevämpiä neuvoja, kuten hanaveden juomisen välttäminen tietyissä maissa tautien välttämiseksi.

Lehden keskivaiheilta taas löytyy useita reseptejä ja suosituksia syödä kasviksia, marjoja ja hedelmiä enemmän. Tämäkin on linjassa suomalaisten ravintosuositusten kanssa.

"Lääketiede hiljaisuuden salaliitto"

Vaikka lehden tekijät kirjoittavat pääkirjoituksessa, ettei lehti ole lääketieteenvastainen, toteavat he samassa tekstissä lääketieteen olevan "hiljaisuuden salaliitto".

Lehdessä siteerataan paljon "uusimpia tutkimuksia", joiden väitetään kumoavan vanhoja ja vakiintyneita käsityksiä terveydestä. Lehteen on kerätty väitteitä hyvin sekalaisesta joukosta lähteitä, ja ne on listattu artikkeleiden loppuun.

Useat lehteä Suomessa myyvät tahot, kuten S-ryhmä, ovat jo ilmoittaneet vetävänsä MLEKS-lehden pois. Myös Kesko on ilmoittanut vetävänsä lehden pois myynnistä asiakkailta saamansa palautteen vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.