Soininvaara kritisoi asumistukea: Nykyjärjestelmä on järkyttävän suuri tulonsiirto ahneille vuokranantajille

Helsingissä toimeentulotuesta maksetaan yksin asuvalle korkeimmillaan 650 euroa kuussa vuokraa asunnon kokoon ja kuntoon katsomatta, kertoo Helsingin työmarkkinoita selvittänyt Osmo Soininvaara. Tämän päälle korvataan sähkö- ja vesilasku ja kotivakuutus keskimäärin noin 50 eurolla kuussa.

Valtiotieteiden lisensiaatti, Helsingin työmarkkinoita selvittänyt Osmo Soininvaara pitää nykyistä asumistukisysteemiä järjettömänä. 

– Sehän tarkoittaa, että kaikki vuokrasuhteet maksavat vähintään 650 euroa kuukaudessa. Se on hölmöä ja aivan väärin pienipalkkaisia työssäkäyviä kohtaan.

– Kun sosiaalilautakunta nostaa maksimia, vuokrat nousevat välittömästä korotuksen verran. 100-prosenttinen vuokrankorvaaminen tiettyyn rajaan asti on aivan järjetöntä, kommentoi Osmo Soininvaara nykyjärjestelmää.

Asumismenojen osuus voi olla jopa 60% tuloista 2:12

Toimeentulotuki osasyyllinen

Asumistuessa on omavastuu, jolla pyritään ohjaamaan asumisvalintoja ja parantamaan työnteon kannustimia. Tällä hetkellä toimeentulotuki korvaa kuitenkin usein asumistuen jälkeen jäävät asumismenot täysimääräisesti.

Työministeriön työryhmän mukaan tämä ei kannusta toimeentulotuen asiakasta asumaan asunnossa, jonka vuokra on parhaassa suhteessa omiin tuloihin.

– Olkoon asunto kuinka huono tahansa, toimeentulotuen asukas voi ihan hyvin tällä hetkellä maksaa siitä 650 euroa, koska sen kustantaa kaupunki. Nykyinen järjestelmä on järkyttävän suuri tulonsiirto ahneille vuokranantajille ja todella turmiollista pienipalkkaisille työntekijöille, jatkaa Soininvaara.

"Työryhmän esitys johtaa kaupunkiköyhyyteen"

Työministeriön työryhmä haluaa palauttaa toimeentulotuen asumiskustannuksille omavastuun.

Esityksen säästöarvio on 80 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus 1000–1500 henkilöä. Noin 30 000 kotitaloutta tippuisi pois toimeentulotuen piiristä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitysmiehenä toimiva Soininvaara paheksuu kuntia siitä, että ne maksavat vuokratulot kokonaan tiettyyn maksimiin asti, mutta pitää työryhmän ratkaisua vääränä.

– Työryhmän esitys on epäsosiaalinen. Se johtaa kaupunkiköyhyyteen.

Soininvaara sen sijaan nostaisi toimeentulotuen perusosaa omavastuun palauttamisen ohella.

– Jos toimeentulotuen perusosaa korotetaan sen verran kuin omavastuu keskimäärin on, se loisi kannustimen asua halvemmalla ja silloin se ei johtaisi automaattisesti siihen, että toimeentulotuen asukkaat köyhtyisivät.

Vuokrat karanneet käsistä - asumistuen määrärahat paisuvat 14:01

Pienipalkkaisten tappio

Soininvaaran mukaan nykyjärjestelmä on todennäköisesti vähentänyt halpojen asuntojen tarjontaa vuokramarkkinoilla ja että uudistus laskisi vuokria.

– Se tiputtaisi pitkällä aikavälillä pienempien vuokra-asuntojen hintoja.

Nykysysteemin kärsijöiksi joutuvat pienipalkkaiset, jotka eivät saa kompensaatiota kohonneista vuokrista, kertoo Soininvaara.

– Pienipalkkaisilla ei ole Helsinkiin asiaa, vaan he joutuvat etsimään asuntonsa kehyskunnista.

Omavastuulla ei päästy tavoitteisiin

Omavastuu otettiin käyttöön vuonna 1995 seitsemän prosentin suuruisena ja se poistettiin käytöstä vuonna 2006.

– Järjestelmä ei saavuttanut tavoitettaan, joka oli kannustaa toimeentulotuen asiakkaita muuttamaan halvempiin vuokra-asuntoihin, kertoo STM:n ylitarkastaja Jaakko Ellisaari.

Syy, miksi tavoitteiseen ei päästy, johtui kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutteesta.  

Asumiseen tukea jo 2 miljardia euroa 2:08

Lue myös:

    Uusimmat