Mainos

Soini: Obamalla samat ongelmat edessä kuin ennenkin

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soinin (ps) mukaan Suomella on ollut hyvät suhteet Yhdysvaltoihin riippumatta siitä, kuka maan presidenttinä toimii.

– Sellainen erikoispiirre, että senaatti näyttäisi jäävän demokraattienemmistöiseksi, mutta edustajainhuone jää republikaaneille. Kyllä Barack Obamalla on samat ongelmat edessä kuin ennenkin. Siinä mielessä tilanne ei helpottanut. Mutta peli on selvä, Barack Obama on voittanut, Soini sanoi aamun Huomenta Suomessa.

– Koko maailman kannalta tärkeää, kuka on Yhdysvaltain presidenttinä, koska USA on ainoa globaali supervalta, joka toimii joka puolella. Yhdysvaltain talous ja politiikka ovat tärkeitä. Suomella on ollut hyvät suhteet Yhdysvaltoihin riippumatta siitä, kuka on maan presidenttinä.

"Senaatin säilyminen republikaaneilla suurempi yllätys"

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivosen mukaan vaalien ydinkysymys on se, kuinka voimasuhteet jakautuvat presidentin ja kongressin kesken.

– Siellä näyttää tilanne olevan se, että demokraatit pitävät edelleen enemmistön senaatissa. Ja se on ehkä tärkein asia lopputuloksen kannalta. Se antaa tietyn selkänojan Obamalle.

– Istuva presidentti on aina vahvoilla, joten Obaman voitto ei siinä mielessä ollut yllätys. Suurempi yllätys oli, että senaatti säilyi edelleen demokraateilla. Nimenomaan siellä republikaaneilla on miettimisen paikka. Uskaltaisin melkein väittää, että tämä oli teekutsuliikkeen tappio. Ja äänestäjien pelko siitä, että teekutsuliikkeen valta republikaanien sisällä kasvaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Obama voi ulkopolitiikan suhteen käytännössä jatkaa sitä linjaa, mitä on vetänyt.

– Sisäpolitiikassa riippuu hyvin pitkälle siitä, miten republikaanipuolue näkee vaalihäviön perimmäisenä syynä. Muuttavatko he politiikkaansa esimerkiksi maahanmuuton suhteen? Jolloin Obama ja republikaanit voivat tehdä yhteistyötä joissakin asioissa.

(MTV3)

Katso Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin (ps) haastattelu: (Huomenta Suomi 7.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.