Soini Venäjän aloitteesta: Ei nähtävissä kahdenvälisiä keskusteluja

Soini: Suomi ei ole saanut kutsukirjettä Venäjältä 1:09

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) arvioi, että näköpiirissä ei ole kahdenvälisiä keskusteluja Venäjän turvallisuusaloitteesta.

Venäjä kertoi kuun alussa kutsuvansa Nato-maat sekä Suomen ja Ruotsin keskustelemaan Euroopan sotilaallis-poliittisesta tilanteesta ja lentoturvallisuuden parantamisesta Itämeren alueella.

Timo Soinin mukaan tämäntyyppiset keskustelut on käytävä laajemmassa kokoonpanossa muiden maiden kanssa.

– Tällaiset kahdenväliset asiat kansainvälisissä systeemeissä eivät ole parhaita mahdollisia, vaan ne hoidetaan yhdessä, sanoi Soini Ruotsin-vierailullaan keskiviikkona.

Soini pitää luonnollisena, että Euroopan unionin kumppanimaiden kanssa käsitellään ne asiat, jotka kuuluvat yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan piiriin.

Kirjallinen kutsu uupuu

Soinin mukaan Suomi ei ole toistaiseksi saanut Venäjältä kirjallista kutsua turvallisuuskeskusteluihin.

– Suomi ei ole tällaista kutsua kirjallisena saanut, mutta se ajatus on meille tullut selvänä, hän sanoi suomalaistoimittajille Tukholmassa.

Soinilta kysyttiin heti perään, olisiko Suomelle mahdollisesti tullut suullinen kutsu asiassa.

– Olemme tietoisia tästä asiasta, mutta suoraan sellaista kirjettä ei ole meille tullut, hän vastasi.

Ruotsi saanut jo kirjeen

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan Venäjä on lähettänyt turvallisuuskeskusteluista kirjeen Ruotsin puolustusministeriöön valtiosihteeri Jan Salestrandille. Kirjettä käsitellään parhaillaan.

Soinin mukaan häntä "ei ihmetytä", vaikka Ruotsi on saanut Venäjältä kirjeen ja Suomi ei. 

– Sama tieto on tullut meille, mutta se on tullut toista kautta, hän sanoi Tukholmassa sen jälkeen, kun oli tavannut kollegaansa Wallströmiä.  
Ennen kuin Suomi ottaa Venäjän kutsuasiaan kantaa, haluaa Soini käydä keskusteluja muiden maiden kanssa. 

– Täytyy katsoa niiden (maiden) kesken, jotka ovat kutsun saaneet, ja sitten jos Suomi sen kutsun muodollisesti saa, miten siihen suhtaudutaan, hän sanoi.  

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi elokuun alussa, ettei Suomi ole vielä saanut Venäjältä kutsua turvallisuusneuvotteluihin:

Niinistö: Kutsua ei ole tullut Venäjältä 2:03

Lue myös:

    Uusimmat