Mainos

Sofi Oksanen: Neuvostosotilaiden tekemät raiskaukset kiistetään yhä

Sofi Oksanen. Kuva: Lehtikuva

Tänään tulee kuluneeksi päivälleen 60 vuotta Virossa toimeenpannuista kyydityksistä. Yhden yön aikana jopa 20 000 virolaista kuljetettiin leireille Siperiaan tai ammuttiin.

- Pakkokansansiirroilla Siperiaan yritettiin murtaa kansan henkinen selkäranka ja aseellisen vastarintaliikkeen, Metsäveljien, vastustus. Vuonna 1944 alkanut toinen neuvostomiehitys ei ollut edennyt toivotusti, koska virolaiset talonpojat halusivat pysyä itsenäisinä, kirjailija Sofi Oksanen kertoo.

Kaiken takana oli pelko -kirjan kohun saattelemina julkaisseet Oksanen ja Imbi Paju vierailivat aamun MTV:n Huomenta Suomessa.

- Suurin osa kuljetetuista oli naisia, vanhuksia ja lapsia, koska he ruokkivat vastarintamiehiä, Paju kertoo.

Kommunismirikokset ovat yhä tabu

Paju ja Oksanen haluavat kirjallaan kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi natsismista puhutaan paljon avoimemmin kuin kommunismin rikoksista.

Toisaalta holokaustista on kulunut kauemman aikaa kuin Viron tapahtumista. Kirjoittajat arvelevat nyt alkavan olla tarpeeksi etäisyyttä myös Viron tapahtumiin - vaikka kirjan julkaisutilaisuus osoitti, että kaikki eivät avosylin ota aihetta ja kirjaa vastaan. Helsingissä järjestettiin pienimuotoisia mielenosoituksia kirjan julkaisupäivänä.

Oksasen mielestä neuvostorikoksia on silti helpompi mitätöidä kuin monia muita ihmisoikeusrikoksia, koska niistä ei ole käyty kansainvälisiä oikeudenkäyntejä.

- Esimerkiksi neuvostosotilaiden tekemiä raiskauksia yritetään yhä kiistää, koska Venäjän mielestä sen suuressa isänmaallisessa sodassa ei ole voinut olla mitään huonoa, Oksanen arvioi.

Virosta kotoisin oleva Paju korostaa vaikeista asioista puhumisen tärkeyttä

- Mielestäni on hyvin tärkeää, että puhdistamme menneisyytemme. Tämä ei ole Venäjän-vastaista toimintaa, vaan tarvitsemme sitä itsemme takia. Tässä on kuitenkin on niin paljon vahingoitettu ihmismieltä, moraalia ja ihmisarvoa. Historiatyö ja vuoropuhelu Venäjän kanssa ovat tärkeitä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.