Mainos

Söderman: EU:n perusoikeuskirjaa ei noudateta

Euroopan oikeusasiamies Jacob Söderman arvostelee unionin toimielimiä lupausten pettämisestä, koska ne eivät sovella EU:n perusoikeuskirjaa. Södermanin mukaan viime vuosi osoitti, että kaikkia kansalaisten oikeuksia ei käytännössä kunnioiteta.

- Puheet eivät ole vielä muuttuneet teoiksi, Söderman toteaa vuosikertomuksessaan. Toimielimet eivät ole Södermanin mukaan ottaneet vakavasti perusoikeuskirjaa, josta sovittiin joulukuussa 2000 Nizzassa.

Södermanin mielestä toimielinten olisi pikaisesti osoitettava, että ne pitävät Euroopan kansalaisille antamansa lupaukset. Hän muistuttaa erityisesti ikä- ja sukupuolisyrjinnästä EU:n virkamiehiä palkattaessa. Söderman on useaan otteeseen patistanut mm. komissiota muuttamaan rekrytointisääntöjään. Komissio ei palkkaa yli 45-vuotiaita virkamiehiä. Oikeusasiamies on epäillyt myös etnistä syrjintää tapahtuneen.

Unionin tulevaisuutta valmistelevan konventin on määrä pohtia, pitäisikö EU:n perusoikeuskirja tehdä osaksi jäsenvaltioita sitovaa lainsäädäntöä. Södermanilla on asiasta oma näkemyksensä:

- Tekstille ei kannata antaa lainsäädännöllistä asemaa, jos sitä ei ole tarkoitus noudattaa käytännössä, hän sanoo.

Söderman kummastelee myös sitä, miksi hyvän hallintotavan hyväksyntä on ollut EU:n komissiolle vaikeaa. Hän huomauttaa lähes kaikissa jäsenvaltioissa olevan lakeja, joilla edistetään kansalaisten ja hallinnon välisiä suhteita.

- On vaikeaa ymmärtää, miksi komissio suhtautuu asiaan niin varovaisesti, Söderman ihmettelee.

Arvostelu sisältyy oikeusasiamiehen vuosikertomukseen 2001, jonka Söderman julkisti Euroopan parlamentin istunnon yhteydessä Strasbourgissa.
Suomalainen Söderman on toiminut EU:n historian ensimmäisenä oikeusasiamiehenä vuodesta 1995. Hänet valittiin uudelle viisivuotiskaudelle 1999. Kansalaiset voivat kannella Södermanille epäkohdista unionin toimielinten ja laitosten toiminnassa. Viime vuonna kanteluita tehtiin ennätykselliset 1874 kappaletta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.