Sodan keskeltä korruptioskandaalin pyörteisiin – Luka Modric on kulkenut kivikkoisen polun jalkapallomaailman huipulle

Kroatian jalkapalloilun suuri tähti ja keulakuva Luka Modric on kiistatta yksi maailman parhaimmista jalkapalloilijoista. Kroatialaisen tie huipulle on ollut kivikkoinen ja täynnä haasteita, eikä huipullakaan ole säästytty tuulilta.

Modric löi itsensä jalkapallomaailman suurimpien tähtien joukkoon lopullisesti viime kaudella. Real Madridin keskikentän moottori oli avainroolissa, kun Real Madrid marssi jo kolmanteen perättäiseen Mestarien liiga -voittoonsa. Hieno kausi sai jatkoa MM-kisoissa, kun Kroatian kapteenina toiminut Modric johdatti kotimaansa upeasti MM-finaaliin saakka.

Taitavan keskikenttäpelaajan hienot otteet niin seura- kuin maajoukkueensa riveissä toivat Modricille myös henkilökohtaisia palkintoja. Modric valittiin MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi, UEFA:n vuoden pelaajaksi ja FIFA:n vuoden pelaajaksi. On hyvin mahdollista, että 33-vuotias kroaatti putsaa palkintopöydän totaalisesti nappaamalla myös Ballon d’Orin, joka jaetaan 3. joulukuuta.

Modricin tie jalkapallomaailman huipulle ei ole ollut helppo. Kuinka keskellä sotatannerta elänyt poika on noussut yhdeksi kirkkaimmista tähdistä?

Karu lapsuus ja jalkapallouran alku

Luka Modricin lapsuus oli pelokas. 6-vuotias poika koki ensimmäisen kovan menetyksensä, kun hänen läheinen isoisänsä kuoli serbien hyökkäyksessä Kroatian sodan puhjettua. Turvallisuudensa puolesta pelännyt Modricin perhe joutui lähtemään evakkoon Zandarin kaupunkiin.

Modricin perhe asui Zandarissa hotellissa ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Nuori Luka vietti aikaansa suurimman intohimonsa jalkapallon parissa hotellin parkkitiloissa. Jokapäiväiset uhat vaanivat kuitenkin Modricien elämää. Serbien armeijan hyökkäykset, tulitukset ja kranaatit olivat päivittäin läsnä osana nuoren Lukan lapsuutta.

– Se oli todella vaikeaa minulle, kun meistä tuli pakolaisia sodan alkaessa. Olin kuusivuotias. Sota teki minusta vahvemman. Asuimme hotellissa monta vuotta, ja taistelimme talousvaikeuksien kanssa, mutta rakastin jalkapalloa. Muistan nuo ajat elävästi, mutta en halua muistella niitä, Modric kertaa lapsuuttaan.

Nuoren Modricin vaikeudet eivät päättyneet. Unelmat jalkapalloilijan urasta kokivat ensimmäisen kolauksen jo hyvin nuorena, kun Modric ei mahtunut Hajduk Splitin akatemiaan. Modricin uran yhdeksi tärkeimmistä henkilöistä nousi HK Zadarin akatemian valmentaja Tomislav Basic, josta tuli Modricille eräänlainen isähahmo. Modricin ammattilaisura koki positiivisen käänteen 16-vuotiaana, kun Basic järjesti nuorelle lahjakkuudelle siirron Dinamo Zagrebin riveihin.

Paikka Zagrebin edustusmiehistöön ei kuitenkaan heti auennut, joten Modric vietti kaksi vuotta lainalla Bosnian liigassa pelaavassa HSK Zrinjskissä ja kroatialaisessa Inter Zapresicissa. Vakuuttavien lainapestiensä ansiosta Modric solmi ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Dinamo Zagrebin kanssa. Sopimuksen ansioilla Modric osti perheelleen asunnon. 

Tottenham leipoi Modricista tähden

Modricin hienot peliesitykset herättivät laajalti kiinnostusta Euroopan huippuseuroissa. Kaikista kiihkeimmin Modricia jahtasi Tottenham, joka halusi epätoivoisesti saada hiomattoman timantin riveihinsä. Tottenhamin seurajohdossa työskennelleet Damien Comolli ja Daniel Levy tekivät kaikkensa sopimuksen eteen. Siirto Englantiin varmistui lopulta keväällä 2008.

– Meistä tuntui siltä, että mitä pidempään odotimme, sitä suurempi riski meillä oli menettää hänet. Sitten Daniel teki taikojaan. Hän pakkasi kamppeensa, hyppäsi lentokoneeseen ja lensi Zagrebiin. Hän soitti minulle kolmelta aamuyöstä ja kertoi, että hän sai sopimuksen tehtyä. Saimme Modricin, Comolli muistelee Independentille.

Modricin ura Tottenhamissa ei alkanut kovinkaan vauhdikkaasti, sillä kroatialaistaiturilla oli haasteita sopeutua Valioliigan pelityyliin. Modricin kritisoitiin olevan liian heiveröinen Valioliiga-kentille. Askel askeleelta Modric kuitenkin todisti epäilijöilleen ja nousi Valioliigan tähtipelaajien joukkoon.

Vuonna 2011 Modricin ja Tottenhamin rauhaisa ja toimiva yhteiselo alkoi kuitenkin rakoilla. Suurseura Chelsea halusi naarata Modricin itsellensä, ja kroatialainen olisikin halunnut siirtyä sinipaitoihin. Tottenham-pomo Levy teki kuitenkin kaikkensa estääkseen siirron pahimpaan kilpailijaan. Modric jäi kuin jäikin pakon sanelemana Tottenhamiin, mutta suurin vahinko oli jo tapahtunut. Kauden päätteeksi Modric suuntasi Real Madridiin.

Korruptioskandaali

Modric joutui negatiivisiin valoihin, kun Kroatian jalkapallon mahtihahmo Zdravko Mamic pidätettiin vuonna 2015 syytettynä korruptiosta. Syytteiden mukaan Mamic olisi tehnyt laittomasti henkilökohtaista tuottoa Dinamo Zagrebin pelaajasiirroilla. Modricin nimi nousi vyyhtiin mukaan, kun kävi ilmi, että hänen sopimuksessaan oli pykälä, jonka mukaan hän sai 50 prosenttia siirtosummasta, kun hänet myytiin Tottenhamiin. Sopimuksen mukaisesti Modricin osa siirtosummasta päätyi kuitenkin Mamicille.

Mamic tuomittiin lopulta kuudeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Modric joutui todistamaan Mamicin oikeudenkäynnissä, mikä aiheutti lisää polemiikkia supertähden ympärille. Modricin todistajanlausunto herätti paljon närää kroatialaisten keskuudessa, sillä Modric muutti viime hetkellä lausuntoaan.

Alkuperäisessä lausunnossaan Modric totesi, että 50 prosentin siirtokorvauspykälä lisättiin sopimukseen vasta Tottenham-siirron jälkeen. Sittemmin hän muutti todistustaan, eikä enää muistanut tarkkaan, milloin pykälä lisättiin sopimukseen. Lausunnon myötä hänen maineensa Kroatiassa ei ollut enää entisensä. Sankarista oli tullut kelmi.

MM-kisat ja palkintosade

Kovasta oikeustaistosta ja myllerryksestä huolimatta Modric pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden. Taitava tähti oli Real Madridin tärkeimpiä johtohahmoja koko kauden ajan. Kroatialaisässä juhli kauden päätteeksi jo uransa neljättä Mestarien liigan voittoa, joka oli samalla jo kolmas perättäinen Modricille ja Real Madridille.

Huima kausi huipentui kesällä Kroatian huikeaan MM-kisataipaleeseen, joka päättyi katkeraan finaalitappioon Ranskaa vastaan. Kroatialaisten vihan kohteena ollut Modric valittiin koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Komeaa kunnianosoitusta seurasivat muutkin henkilökohtaiset palkinnot, sillä Modric valittiin UEFA:n ja FIFA:n toimesta vuoden pelaajaksi. Modric on ehdolla myös kaikkien jalkapalloilijoiden himoitsemaan Ballon d’Oriin, joka jaetaan joulukuussa.

Kuka olisi uskonut, että se pieni 6-vuotias poika, joka pelasi jalkapalloa hotellin parkkihallissa pommien ja kranaattien paukkuessa, nousee jalkapallomaailman kirkkaimmalle huipulle? Modricin tarina on esimerkillinen osoitus siitä, kuinka uskomattomalla sisulla ja työnteolla on mahdollisuus saavuttaa ne kaikista villeimmätkin unelmat.

Lue myös:

    Uusimmat