Mainos

Isoisän teloitus, siviilien tappamiset, itseä uhkaava vankeus – Kroatian supertähti kääntänyt aina karmeudet voitoiksi

1:01

Kroatian 32-vuotias supertähti Luka Modrić johtaa joukkonsa sunnuntaina ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-finaaliin. Maailmanmestaruudella voisi olla Kroatialle vahvasti yhdistävä merkitys.

Video: Kroatiassa riehaannuttiin historiallisesta finaalipaikasta.

Ryöstöjä, raiskauksia, siviilien tappamisia. Isoisän teloitus.

Näissä olosuhteissa Balkanin sodan raivotessa 1990-luvulla varttui nuori poika, josta myöhemmin kehittyi suuri nimi jalkapallomaailmassa.

Sunnuntaina hänellä on sauma saada suuri kruunu uralleen, maailmanmestaruus.

Hän on Luka Modrić – yksi maailman parhaista pelaajista, Kroatian MM-joukkueen keskikentän moottori.

Vankeustuomio uhkaa

Yksinkertaista ei Luka Modrićin elämä ole vieläkään. Vaikka vieressä kulkevat Vanja-vaimo, Ivano-poika ja Ema-tyttö, eivät siviilihuolet ole hellittäneet.

Modrićia uhkaa jopa vankeustuomio MM-kisojen jälkeen. Taustalla asiassa on Modrićin uran taustahahmo, kiistelty jalkapallopersoona Zdravko Mamic, jota syytetään korruptiosta.

Modrićia puolestaan syytetään valheellisen todistuksen antamisesta. Pelaaja voisi saada enimmillään viiden vuoden vankeustuomion. Mamic on jo tuomittu 6,5 vuodeksi vankilaan, mutta hän pakoilee tuomiota.

Erinäisten selkkausten vuoksi kroatialainen jalkapalloväki on jakautunut. Kaikki heijastuu maan supertähteen. Osa kroatialaisista vihaa, osa rakastaa Modrićia. 

Ennen MM-kisoja Mamicia tukevan Modrićin sanottiin olevan yksi Kroatian vihatuimmista henkilöistä.

Ujo, sulkeutunut, nöyrä

Luka Modrićin seurajoukkuekausi oli kuin kuva pelaajan kaksijakoisesta elämästä. Real Madrid voitti Mestarien liigan, mutta ei menestynyt LaLigassa saati kansallisessa Cupissa.

Raskaat työt vaativat raskaat huvit. Ehkä Modrićin raskas siviilielämä vaatii turvallisen pakopaikan.

Sellainen jalkapalloelämä on hänelle ollut.

173-senttinen ja 65-kiloinen pelaaja on kärsinyt pienuudestaan. Toisaalta hän on aina ollut huippulahjakas.

Modrić on korvannut huikaisevalla tekniikallaan ja aggressiivisella tyylillään puutteitaan fyysisyydessä. Modrić on merkittävä pelaaja molempiin suuntiin kentillä, sillä tunnollinen tyyppi on aina hoitanut puolustusvelvoitteetkin.

Persoonaltaan häntä on kuvattu ujoksi ja jopa sulkeutuneeksi. Toisaalta myös nöyräksi joukkuepelaajaksi. Modrićin on sanottu olevan pidetty tyyppi joukkueiden sisällä.

Epäilyistä maailmanmestariksi?

Luka Modrićia on epäilty aina.

On hän pelannut sitten Dinamo Zagrebissa, Tottenham Hotspurissa tai Real Madridissa.

Eivätkä epäilyt ole olleet aiheettomia, sillä Modrić on lunastanut paikkansa hitaasti.

Sittemmin Modrićin saavuttamat neljä Mestarien liigan voittoa, neljä seurajoukkuemestaruutta tai viisi peräkkäistä valintaa Kroatian parhaaksi jalkapalloilijaksi ovat puhuneet omaa kieltään.

MM-kisoihin Modrićin Kroatia lähti tuttuun tapaan epäilyjen alla. Miten kapteenin siviilihankaluudet heijastuvat joukkueeseen?

Nyt Kroatia on lunastanut lipun MM-finaaliin. Sunnuntaina Luka Modrić saattaa kauniiksi lopuksi ratkaista henkilökohtaisella oivalluksellaan maailmanmestaruuden. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.