SM-liigan superlupauksesta NHL:n ykkösvaraus? Venäjän sota luo tummia pilviä tulevan tilaisuuden ylle

NHL:n tämänvuotinen varaustilaisuus järjestetään torstaina ja perjantaina Kanadan Montrealissa. Kaupungin kiekkojätti Canadiens pitää hallussaan tilaisuuden ykkösvarausta. Kohdistuuko Canadiensin valinta SM-liigaseura TPS:n superlupaukseen Juraj Slafkovskyyn? Se on yksi polttavista kysymyksistä varaustilaisuuden alla.

Canadiens oli onnekas kevään arvonnassa, kun se piti ykkösvuoron hallussaan. Canadiensin GM Kent Hughes paljasti menneellä viikolla, että seura tekee valintansa kolmen pelaajan välillä.

Ykkösvaraukseksi nousee joko kanadalaissentteri Shane Wright, slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovsky tai jenkkisentteri Logan Cooley.

Kolmikosta Wrightia on pidetty todennäköisimpänä ykkösvalintana. Wright takoi tällä kaudella OHL-juniorisarjassa 63 otteluun tehot 32+62=94.

Kärkivaraukseen liittyy omanlaista suomalaismielenkiintoa slovakialaisen Slafkovskyn kautta. Mikäli Canadiens päätyy Slafkovskyyn, on hän ensimmäinen SM-liigapelaaja, joka on varattu vuorolla yksi.

18-vuotias hyökkääjä vakuutti viime kaudella erityisesti Slovakian paidassa. Slafkovsky valittiin Pekingin talviolympialaisissa miesten jääkiekkoturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Slafkovsky tykitti seitsemässä ottelussa peräti seitsemän maalia (7+0).

Tämän lisäksi hän oli esillä myös kevään MM-kisoissa, joissa hän nakutti kahdeksaan otteluun tehot 3+6=9.

Slafkovskyä on viety vahvasti New Jersey Devilsiin, joka varaa toisena.

Venäjän sota

Tämänvuotisen varaustilaisuuden yllä on tummia pilviä Venäjän sotatoimien takia.

Ennakkoon on väläytelty jopa skenaariota, jossa NHL-seurat eivät varaisi venäläispelaajia ensimmäisellä kierroksella. Korkeat vuorot kun halutaan käyttää ”turvallisiin pelaajiin”. Venäläisten kohdalla uhkakuvana on se, että he jäävät kotimaahansa – joko omasta tahdostaan tai ylemmän tahon käskystä.

Uhkakuvia lisäsi Ivan Fedotovin tapaus. 25-vuotias venäläismaalivahti teki vuoden mittaisen sopimuksen NHL-seura Philadelphia Flyersin kanssa. Lappeenrannassa syntynyt Fedotov pidätettiin perjantaina Pietarissa epäiltynä asepalveluksen välttelystä.

Venäläisistä korkeimmalle on povattu Kanadan junioriliiga OHL:ssä pelaavaa puolustajaa Pavel Mintjukovia ja KHL-seura Metallurg Magnitogorskin hyökkääjää Danila Jurovia. TSN:n pitkän linjan toimittaja Bob McKenzie sijoitti Mintjukovin omalla viimeisimmällä listauksellaan sijalle 12. Jurov oli pari pykälää alempana sijalla 14.

– Totuus on se, että oikein kukaan ei tiedä, miten venäläisten kanssa toimimaan tämän vuoden tilaisuudessa, McKenzie kommentoi nykyistä tilannetta.

Venäläisistä Mintjukovin ja Jurovin lisäksi tapetilla on KHL-seura Omskin hyökkääjä Ivan Miroshnitshenko, joka oli McKenzien listauksessa sijalla 19.

Kemell kymmenen kärjessä, mitä tapahtuu Lambertille?

JYPin Joakim Kemell on ylivoimaisesti kuumin suomalaisnimi tämän vuoden varaustilaisuudessa. Viime syksynä SM-liigassa kovaan tahtiin maaleja nakutellut Kemell oli parhaimmillaan jopa kolme kovimman nimen joukossa.

Rikkonainen ja epätasainen kausi näkyi Kemellin arvioissa. Tuoreeltaan häntä on viety sijoille 5.–11.

– Yksi kykyjenetsijä arvioi, että Kemellistä saattaa tulla jopa koko tilaisuuden paras pelaaja, koska hänellä on niin paljon hyökkäyspotentiaalia, McKenzie kirjoitti.

Mitä neuvoja JYP-valmentajana toimiva Stanley Cup -voittaja Ville Nieminen antoi Kemellille NHL-draftin alla? Katso suomalaishyökkääjän haastattelu pääkuvan videolta!

Suomalaisista isoimmat kysymysmerkit kohdistuvat Brad Lambertiin, jota pidettiin pitkään jopa potentiaalisena ykkösvarauksena. Lambertin osakkeet ovat olleet laskussa epätasaisten otteiden ja pelillisten ongelmien takia.

Tuoreimmissa huhuissa on povattu, että Lambert saattaisi pelata ensi kaudella Pohjois-Amerikan junioriliigoissa. Se tietäisi hänelle jälleen uutta seuranvaihtoa.

Lambert on sijoitettu eri arvioissa ensimmäisen kierroksen keskivaiheille.

Muista suomalaisista tapetilla ovat Ilveksen hyökkääjä Jani Nyman, Tapparan sentteri Topi Rönni, HIFK:n hyökkääjä Aleksanteri Kaskimäki, Jokereiden puolustaja Kasper Kulonummi, Jokereiden hyökkääjä Miko Matikka ja HIFK:n puolustaja Otto Salin.

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros käydään Suomen aikaan torstain ja perjantain välisenä yönä. Loput kierrokset perataan läpi perjantain aikana.

Lue myös:

    Uusimmat