SM-liigan pääosumat kuuma aihe, pelaaja joka joukkueesta sai puheenvuoron – "Jos osumia tulee toistuvasti, rangaistuksia pitää koventaa"

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi taklauskeskustelusta:"Totta kai on hyvä että keskustellaan" 7:27
Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi vastaa taklauskohuun

Keskustelu päähän kohdistuneista taklauksista on lyönyt isoilla laineilla, jälleen kerran. MTV Urheilu esitti jokaisen liigaseuran kapteenistolle samat kysymykset, ja vastausten perusteella pelaajat toivovat toistuvasti samanlaisiin tekoihin syyllistyville pelaajille vielä kovempia sanktioita.

Tänä syksynä SM-liigassa on jaettu kymmenen pelikieltoa päähän kohdistuneista taklauksista. Isoin rangaistus on ollut kuusi ottelua, kahdesti sanktio on ollut viisi peliä, neljä kertaa neljä ja kolme kertaa kolme.

Osassa pelikielloista päälle on tullut pelikieltoa rangaistushistorian vuoksi, aiemmin mainitut pelikieltojen pituudet ovat itse teosta.

15 liigajoukkueesta MTV Urheilun kyselyyn vastasi 13 eri joukkueen kapteeniston edustaja. 

Pääkysymys kuului: Ovatko liigassa tällä kaudella päähän kohdistuneista taklauksista annetut pelikiellot riittäviä?

13 vastanneesta pelaajasta yhdeksän oli sitä mieltä, että tällä kaudella annetut pelikiellot ovat olleet riittävän suuria. Neljän mielestä pelikiellot voisivat olla vieläkin kovempia. Yksikään ei ollut sitä mieltä, että rangaistukset ovat olleet kovia.

Pelaajille esitettiin jatkokysymys – millaista rangaistusta pidät oikeana päähän kohdistuneissa taklauksissa? – mikäherätti laajempaa keskustelua.

Esiin nousi selvästi, että monen pelaajan mielestä "rikoksen uusijaa" pitää rangaista entistä kovemmin.

Alla kootusti pelaajien mielipiteitä päähän kohdistuneista taklauksista ja niistä annetuista rangaistuksista:

"Koen, että mikäli historiaa löytyy ja osumia tulee toistuvasti, rangaistuksia pitää koventaa näiden tekijöiden osalta."

"Mielestäni pelikiellot voisivat olla edelleen kovemmat kun kyseessä on päähän kohdistunut taklaus. Riittävän monen ottelun pelikielto sekä mahdollinen rahallinen sanktio aina kun kyseessä päähän kohdistunut taklaus."

"Pelikielto riippuu aina tilanteesta, mutta sanoisin niin, että jos esimerkiksi minä taklaisin jotain päähän ja saisin vaikka neljän ottelun pelikiellon – sitten kun palaisin peleihin ja tekisin saman uudelleen, pitäisi helposti antaa vaikkapa seitsemän peliä kieltoa. Jos toistaa tekoja, rangaistuksen pitää olla kovempi. Toivon, ettei päähän kohdistuneita taklauksia tehdä tahallaan, mutta jos niissä on kaava, että päähän kohdistuneita taklauksia tulee usein, sen pitää näkyä myös rangaistuksissa."

"Pelikielloissa kiinnitetään liian paljon huomiota siihen mitä taklattavalle käy. Esimerkiksi Ville Varakkaan taklauksesta syksymmällä olisi tuskin tullut edes jäähyä jos vastustaja ei olisi loukkaantunut. Samoin käy myös toisinpäin, vaarallisia taklauksia menee ohi, kun taklattavalle ei käy mitään."

"Rangaistus aina tilanteesta riippuen. Selkeämpi ero rangaistuksissa pitäisi olla tahallisten vahingoittamisyritysten ja vahinkojen välillä. Taklattavan pelaajan vastuuta ei huomioida säännöissä, mutta se pitäisi huomioida rangaistuksissa. Jääkiekko on nopea kontaktilaji, missä vauhti kasvaa koko ajan, joten kaikkien pelaajien pitää olla kaukalossa valmiina eri tilanteisiin."

"Rangaistukseen kohdistuva taloudellinen sanktio suhteutettu riittäväksi pelikiellon pituuden mukaan."

"Ehdottomasti sellaiset taklaukset pois, missä taklaaja yrittää vahingoittaa. Mutta samalla ei voi pelkästään syyttää taklaajaa, koska joskus on myös taklattavan vastuulla nähdä peliä ja mistä mahdollinen taklaus voi tulla."

"On sieltä tullut isoja pelikieltoja. Ihan täysin en ole kaikista tuomioista samaa mieltä, mutta ne ovat tulkinnanvaraisia tilanteita. Selkeästi niihin on puututtu, eikä se ole helppo työ niitä arvioida, koska peli on nopeaa. Mutta hyvä että asioista puhutaan!"

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kommentoi ylälaidan videolla taklauskeskustelua. Aiheesta lisää tämän illan Tulosruudussa kello 22.25.

Lue myös:

    Uusimmat