SM-liigan uusi taklauslinjaus hämmästyttää Karri Kiveä – NHL:n suomalaistapaus varoittavana esimerkkinä: "Ne saisivat tänä päivänä loppua"

1.03917193
SaiPan Tomas Zaborsky oli ensimmäinen pelaaja, jonka rangaistus määritettiin uuden linjauksen mukaisesti. Tuloksena kuuden ottelun pelikielto.

C Moren jääkiekkoasiantuntija Karri Kivi kummeksuu jääkiekon SM-liigan uutta käytäntöä päähän kohdistuneiden taklausten rangaistuksissa.

Jääkiekkoliigan hallitus päätti joulukuussa, että ottelurangaistuksen arvoisiksi katsotuista päähän kohdistuneista taklauksista on seurauksena vähintään viiden ottelun pelikielto.

– Kun yhtäkkiä laitetaan viisi peliä, tavallaan kaikille tulee sellainen olo, että mistähän se tulee. Se saattaa tuoda sellaista varovaisuutta, Kivi sanoo.

Kivi katsoo, että käytäntö, jossa teon rangaistavuutta on punnittu tapauskohtaisesti, on ollut toimiva.

– Se on toiminut hyvin lähivuodet, että arvioidaan, millainen se tilanne on ollut. Pohditaan teon tahallisuutta tai tahattomuutta. On erikoista, että heti otetaan viiden pelin standardi. En tiedä, miten se tulee toimimaan, tai miten he ovat sen miettineet.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Donskoin tapaus esimerkkinä

Kiven mielestä kovavauhtisessa kontaktilajissa jokaisen taklauksen niputtaminen automaattisesti samaan rangaistuskategoriaan ei toimi.

– Tilanteissa, jotka tulevat eteen johtuen tämän pelin luonteesta ja ovat tahattomia, tahattomuus pitää ottaa huomioon, Kivi sanoo.

– Tilanteissa, joissa pelaajat tulevat puskista, kolmantena pelaajana tilanteeseen tai tietoisesti nostavat kädet sinne päähän, saa surutta olla kovat rangaistukset. Niitä tapauksia ei tarvita ollenkaan.

Esimerkkinä hän nostaa esiin New York Rangersin Ryan Lindgrenin Colorado-laituri Joonas Donskoihin suorittaman taklauksen. Lindgren taklasi kiekosta toisen pelaajan kanssa kamppaillutta Donskoita päähän kovalla vauhdilla tiistain kierroksella. Donskoi ei palannut enää jäälle ottelussa. Lindgren ei saanut pelikielto

– Donskoi pelaa 1–1-tilannetta vastustajaa vastaan, kun puolustaja tulee puun takaa niin, ettei hän näe sitä. Siinä käy pahasti.

Jääkiekossa vauhdit ovat kasvaneet sellaisiksi, etteivät pelaajat pysty joka hetki olemaan valppaana.

– Tuossa vauhdissa on ihan mahdoton suojata itseään koko ajan. Jos taklaus jysähtää rintakehään tai päähän kovalla vauhdilla, siinä voi käydä todella pahasti. Varsinkin ne kolmannen pelaajan tekemät taklaukset, ne saisivat tänä päivänä loppua. Minun mielestäni ne kannattaisi jättää vetämättä.

Pelin kunnioitus on minulle ihan ehdoton

Kivi korostaa päävalmentajien roolia törkytaklausten karsimisessa.

– Jos jollain pelaajalla toistuu omassa joukkueessa semmoiset ylilyönnit, se on valmentajan tehtävä joko hyväksyä se tai puuttua siihen. Valmentaja ratkaisee. Hän pystyy lyömään raamit, mikä on joukkueessa hyväksyttyä ja mikä ei.

Kotimaisessa Liigassa pelikiellot osuvat aika ajoin samoille pelaajille. Kivi pitää SM-liigassa käytössä olevaa pelikieltojen koventamista tekojen uusijoille erinomaisena käytäntönä. Hänestä osa pelaajista pelaa riskirajoilla.

– Äijät painavat 100 kiloa ja taklaavat kovalla vauhdilla. Todennäköisesti siitä seuraa jotain huonoa. Kyllä nämä rajat täytyy saada vedettyä alas.

Toisaalta myös rikkeiden korostamisesta vastustajan jäähyn toivossa, filmaamisesta, pitäisi Kiven mielestä päästä tyystin eroon. Filmaamista on Kiven mukaan nähty myös Liigassa, mutta erityisesti nuorten peleissä.

Siinäkin hän katsoo päävalmentajien suuntaan.

– Paljon hyvää uutta tulee, mutta pelin kunnioitus pitää säilyttää, Kivi painottaa.

– Olen sanonut pelaajille, että en halua, että te makaatte tuolla. Tämä pelin kunnioitus on minulle ihan ehdoton. Vaikka vastustaja saisi siitä jäähyn, en halua sitä jäähyä. Sitten jos pelaajalle sattuu oikeasti jotain, tiedetään heti, että on sattunut. Sitten on kiire. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja