SM-liigan maalikuninkaan pojat ottavat yhteen pudotuspeleissä – nuoruuden kuri vaihtunut leppoisaksi jutusteluksi: "Täytyi vähän palauttaa maan pinnalle"

Onko Aleksi Saarelan lämäri jo kovempi kuin isällä? –"Ei toi ole edes kysymys enää" 1:22

SM-liigan kaksinkertainen maalikuningas Pasi Saarela jännittää kotona, kun Lukossa pelaava Aleksi ja Ilveksen Antti pelaavat vastakkain puolivälierissä. Pojat ovat kasvaneet jääkiekkoelämään perheessä, jossa arvostetaan kovaa työntekoa ja pientä lempeää naljailua. 

Pasi Saarelan työvuorolista Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla on osunut tällä viikolla sikäli nappiin, ettei kohdalle ole napsunut iltavuoroja. Hän on ehtinyt katsomaan Lukon ja Ilveksen puolivälieräotteluja, joissa on hänelle erityinen lataus. 

Aleksi sanoi jo aiemmin Jääkiekkolehden jutussa, että hän odottaa innokkaasti Antin kohtaamista SM-liigakaukalossa. Nyt veljeksille on tarjoutunut mahdollisuus tasonmittaukseen tärkeässä paikassa. 

– Isoin jännittäminen on siinä, että pysyvätkö pojat ehjänä. On kyllä siistiä, että he pelaavat toisiaan vastaan, Saarela sanoi MTV Urheilulle. 

Ehjä kausi toivomuslistalla

Veljeksistä Aleksi, 24, on ehtinyt kiertää jo Pohjois-Amerikankin kaukaloita. AHL:ssä otteluita kertyi 195 ja NHL:ssäkin yhdeksän. 

Runkosarjassa 23 kertaa osunut Aleksi olisi kilvoitellut ilman loukkaantumisia tosissaan maalipörssin voitosta. Perheen pörssikunkku on siis edelleen isä-Pasi, joka voitti maalikuninkuuden Jokereissa 1999 (38 maalia) ja Lukossa 2005 (31). 

Saarelan perhe on tunnettu hienovaraisesta ja kunnioittavasta naljailusta, eikä perheen pää jätä tilaisuutta käyttämättä nytkään. 

– Olin vähän eri kymmenlukemilla maaleissa kuitenkin.

Antti 19, lähti kehittymään Rauman Lukosta viime kaudeksi Ilvekseen. Siirto näyttää onnistuneen, ja loppukaudesta vastuu on lisääntynyt. 

– Kasvanut peliaika on tuonut Antille lisää virtaa, Pasi Saarela iloitsee.  

– Molemmille toivoisi sitä, että saisivat pelata ehjän kauden ilman suurempia vammoja. Antinkin viime kesät ovat olleet tosi rikkonaisia. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Saarelan maalipaikat 3:18
Videolla statistiikkaa siitä, mihin Aleksi Saarela upottaa osumansa. 

Kummalla kovempi veto?

Pasi Saarela tunnettiin väkivahvana hyökkääjänä, joka teki tuhoisaa jälkeä kovalla laukauksellaan. Siinä mielessä laitahyökkääjänä Lukossa pelannut Aleksi muistuttaa pelaajana enemmän isäänsä kuin Antti.

– Oliko se edes kysymys, Aleksi heitti pilke silmäkulmassa. 

Isää vastaus naurattaa. 

– No, puumailat olivat silloin vähän erilaisia. Sanotaan näin, että meillä molemmilla on ihan ok laukaus. 

Antti Saarela on hyvin liikkuva ja yleispätevä keskushyökkääjä, johon valmentaja Jouko Myrrä luottaa nykyään tilanteessa kuin tilanteessa. 

Ilves ja Lukko timanttisessa kunnossa

Pasi Saarela tietää 17 SM-liigakauden kokemuksella, että ammattilaispelaajien niskassa on isoja odotuksia. Pudotuspelivaiheessa on synnyttävä jälkeä. 

– Mitä olen molempia poikia kuunnellut, niin sekä Ilves että Lukko ovat timanttisessa kunnossa. Siinä eroja tuskin tulee. 

"Pahi" innostuu analysoimaan kunnolla Lukon ja Ilveksen pelityylejä. Hän huomauttaa, että Lukko kontrolloi kiekkoa Ilvesta enemmän ja pyöräyttää sitä tarvittaessa omaan päätyyn, jos kaistat ovat keskialueella tukossa. 

– Ilves on tosin lukenut hyvin, että mihin paikkaan kannattaa iskeä. Ives on sinnikäs joukkue, joka on usein kauden aikana iskenyt alakynnessä tarvittavat osumat. 

Ylivoimapelissä Lukolla on sen sijaan hivenen Ilvestä enemmän taitoa. 

Robin Pressin ratkaisuista näkee, että hän on vanha hyökkääjä. Sieltä tulee ovelia ratkaisuja. Jos hänet yrittää ottaa pois, siellä on ihan hyviä muitakin vaihtoehtoja. 

Juttu jatkuu videon alla.

Lukko tekee 4-3 maalin 0:51
Dominoivatko tässä Mika Strömberg ja Keijo Säilynoja? Ei, vaan Lukon Robin Press ja Aleksi Saarela. 

Sama kuvio kuin Jokereissa

Aleksi Saarelan tekemä voittomaali sarjan avauspelissä miellytti selvästi vanhan pelimiehen silmää. Saarela oli koko ajan liikkeessä ja laukoi kiekon suoraan syötöstä verkkoon. 

– Uskon, että se oli sovittu kuvio. Samanlaista käytettiin usein Jokereissa 1990-luvulla, kun Mika Strömberg syötti Keijo Säilynojalle

Aleksi sanoi Jääkiekkolehdessä, että isä piti kovaa kuria valmentajana Lukon junioreissa. Omaa poikaa ei ainakaan päästetty muita helpommalla. 

– Täytyi vähän palauttaa maan pinnalle, jos he kuvittelivat liikoja. 

Pasi on kuitenkin aina rohkaissut poikiaan käyttämään omia vahvuuksiaan kaukalossa, varsinkin hyökkäyspäädyssä. 

– Jos aikomuksena on ollut tuottaa maali tai maalipaikka ja suoritus epäonnistuu, en minä siitä vittuile. 

Pasi on itse asiassa pelannut molempien poikien valmentajan kanssa Lukossa. Ilveksen Myrrä pelasi tosin vain yhden ottelun Lukossa kaudella 1993–94. Lukon pääalmentaja Pekka Virta edusti raumalaisseuraa 12 ottelun ajan aiemmalla kaudella. 

– Vaikka olisinkin poikien valmentajien kanssa eri mieltä, en minä voisi heille mennä sanomaan, ettei noin voi tehdä. Siitä ei tulisi kuin vaikeuksia pojille.

Nuorempana peleistä enemmän juttua

Saarela valmensi itse Laitilan Jyskeen kakkosdivarijoukkuetta viime kaudella. Se toiminta on nyt tauolla, joten aikaa jää hyvin Aleksin ja Antin pelien seuraamiseen. 

Jatkoonmenijästä ei ole vielä selvyyttä, vaikka Lukko voitti molemmat kotiottelunsa ja pääsee katkaisemaan sarjaa torstaina Tampereella.

Kävi sarjassa miten kävi, on varmaa, että kun pojat tulevat kauden jälkeen yhteiselle perheaterialle, kaunaa ei kannetta. 

Ja sekä isä että äiti ovat ihan yhtä ylpeitä molemmista. 

– Kun he olivat nuorempia ja asuivat kotona, peleistä tuli juteltua enemmänkin. Nykyään jääkiekkoa sivutaan hyvin vähän. 

SM-liigan 3. puolivälieräottelut torstaina:

Klo 16.00
Pelicans–TPS

Klo 18.30
Kärpät–HIFK
KalPa-Tappara
Ilves-Lukko

Kaikki ottelut katsottavissa cmore.fi-palvelusta!

Lue myös:

    Uusimmat