SM-liigan ex-pomo ihmettelee Jokerien ulostuloa: "Jos se on liian iso summa, ei pidä hakea"

Jääkiekon SM-liigan entinen puheenjohtaja Vesa Puttonen pitää erikoisena, ettei Jokereissa olisi tiedetty mitään liigaosakkeen nykyisestä hintatasosta. Jokerit ilmoitti maanantaina, ettei se aio hakea liigapaikkaa nykyisillä ehdoilla.

Jokerit kertoi tiedotteessaan päätöksensä taustaksi liigaosakkeen hinnan, jonka Liiga on arvioinut seuran kohdalla nousevan 3,8 miljoonaan euroon.

Summa on tuplasti suurempi kuin Sportilta, KooKoolta ja Jukureilta noin vuosikymmen sitten vaadittu 1,8 miljoonaa euroa SM-liigan Oy:n osakkuudesta. Jokereille tämä tuli täytenä yllätyksenä.

Liigalisenssin arvo muodostuu lähinnä voimassa olevasta tv-sopimuksen kautta seuroille tulevista rahoista sekä Veikkauksen vedonlyöntioikeuksista maksamista korvauksista.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen oli SM-liigan puheenjohtajana edellisen kolmikon nostamisen aikoihin. Puttonen muistuttaa, että myös osakkeen hinta nousee muiden talouslukujen mukana.

– Jokainen ymmärtää, että jos mediatulot ovat kasvaneet, niin silloin osakkeen hintakin on kasvanut, Puttonen toteaa MTV Urheilulle.

– Ei sen olisi pitänyt tulla yllätyksenä, koska ihan lehtiä lukemalla on voinut päätyä siihen, että mediasopimuksen arvo tälle kaudella nousee siitä, missä se oli aikaisemmin.

3,8 miljoonaa euroa on toki kova summa maksettavaksi, sillä samaan aikaan nousua hakevan seuran on tehtävä muitakin isoja taloudellisia satsauksia yltääkseen liigakelpoiseksi urheilullisesti ja taloudellisesti. Jokerien laskelmien mukaan tuo hintalappu saattaa lähennellä jopa kymmentä miljoonaa euroa.

Puttonen huomauttaa, että liigaosakkuus myös tuo seuralle rahaa.

– Tuntuisi jotenkin, että olisi reiluakin, että joudut maksamaan sen. Aikaisemmin mediasopimuksesta sai jonkun verran, ja nyt siitä enemmän rahaa, niin nyt sen arvo on noussut.

– Jos joku kokee, että se on liian iso summa, niin sitten ei pidä hakea, Puttonen tiivistää.

Puttonen toimi SM-liigan puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Hänen lähtönsä aikoihin myös Liigan tv-oikeudet siirtyivät Sanomalta Telialle. Keväällä 2017 Sanoma kertoi pörssitiedotteessaan, ettei se näe mediasopimuksen jatkamista liiketoiminnallisesti kannattavana.

Puttonen uskoi kokemuksensa perusteella, että tällainen lausunto kääntäisi automaattisesti tv-sopimuksen arvon laskuun.

– Silloin pidettiin itsestään selvänä, että tuleva sopimus ei voi olla niin korkea kuin edeltävä oli. Kun seuraavan kerran kuin lehdestä siitä, se olikin selvästi korkeampi, Puttonen toteaa.

Juttua muokattu 14.11. klo 8.26: Ingressiin korjattu "liigalisenssin" tilalle "liigaosake".

Lue myös:

    Uusimmat