SM-liigajoukkueet satsaavat täysillä uuteen pelimuotoon – jääkiekosta esiin kiehtovia elementtejä: "Ei mitään vappupelejä"

Viiden SM-liigajoukkueen 3v3 Super Series repii pelaajista erilaisia ominaisuuksia kuin totuttu viidellä viittä vastaan -peli. Kyseessä ei ole höntsäsarja, vaan jokaisessa pelissä on panosta.

Modernia jääkiekkoa on totuttu pelaamaan viidellä viittä vastaan, mutta viime vuosina on levinnyt uusi pelimuoto, jossa lähtötilanteessa molemmilla joukkueilla on kaukalossa kolme kenttäpelaajaa ja maalivahti.

HIFK, Kärpät, Tappara, Ilves ja TPS tarttuivat ilmiöön ja panivat pystyyn oman 3v3 Super Series -sarjan, joka pyörähtää käyntiin elokuussa.

SM-liigaseurat haluavat korostaa, että kyseessä on oma itsenäinen sarjansa, ei mikään SM-liigan harjoitusturnaus. Joukkueet pelaavat runkosarjan, välierät ja finaalit.

TPS:n hyökkääjä Juuso Pärssinen on innoissaan uudesta formaatista.

– Ihan älyttömän hauska idea. Rakastan kolmella kolmea vastaan pelattavia jatkoaikoja, ja nyt sitä peliä pääsee pelaamaan pidemmän aikaa, Pärssinen sanoi MTV Urheilulle.

 ”Parasta pöytään”

Kotimainen jääkiekkoilu on palautunut koronavirusajan jälkeen kohti normaalimpaa tilaa. Pitsiturnaus pelataan Raumalla 7. elokuuta, ja 3v3 Super Series -sarjan ensimmäinen osa pyörähtää käyntiin 21. elokuuta. SM-liiga alkaa 1. lokakuuta.

SM-liiga on 3v3 Super Series -peleissä jo sen verran lähellä, jokainen peli käytetään tarkkaan harjoituksena SM-liigaa ajatellen, vaikka siinä onkin kyse omasta itsenäisestä kilpailusta.

– Voitosta taistellaan ja lyödään parasta pöytään. Eivät ne ole mitään vappupelejä, Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela kommentoi MTV Urheilulle.

Koskela sanoi, että Ilves tulee kierrättämään peleissä kaikkia pelaajiaan. 

– Sarjasta tulee mielenkiintoinen joka suhteessa. Peleistä tulee vauhdikkaita ja intensiivisiä.

 Hyökkäyspäässä ei varaa ”kämmätä”

Peli muuttuu täysin, kun molemmilta joukkueilta putoaa kaksi pelaajaa pois. Luistelun merkitys ylipäätään on korostunut jääkiekkoilussa viime vuosina – kolmella kolmea vastaan pelaaminen lisää sen merkitystä entisestään.

– Siinä sattuu ja tapahtuu. Kiekollisena on paljon enemmän aikaa haastaa yhdellä yhtä vastaan. Pelaajilla on aika vapaat kädet, eivätkä pelisysteemit ole niin tarkkoja, Pärssinen pohtii.

– Varmasti maaleja tulee enemmän kuin normaalisti.

SM-liigapelaajat ovat pelanneet jatkoaikoja kolmella kolmea vastaan vuodesta 2015 asti. Pelin luonne kuitenkin muuttunee, kun viiden minuutin jatkoajan sijaan peliaika on 2x10 minuuttia (välierissä ja finaaleissa 2x15 minuuttia).

Tapparan taitava puolustaja Teemu Suhonen uskoo, että kaukalossa sattuu ja tapahtuu paljon.

– Jos kämmäät hyökkäyspäässä kiekon kanssa, tulee vastaisku välittömästi.

Raskaampaa kuin normaalipeli

Kun 3–3-jatkoajat alkoivat, peli oli välillä melkoista hurlumheitä, jossa pelaajat luistelivat villisti päästä päähän. Sittemmin peliin tuli enemmän taktisia elementtejä, muiden muassa palautuksia omaan päätyyn.

Kun peliaika on pidempi, on pakko hyökätä ja karvata, jos aikoo saada tulosta.

– Jos vaan pyörii hyökkäysalueella kiekon kanssa, on aika vaikea saada paikkoja. Paitsi silloin, jos pääsee vaihtamaan tuoreita pelaajia, Suhonen muistuttaa.

Suhosen mielestä peli on itse asiassa paljon raskaampaa kolmella kolmea vastaan.

– Omassa miehessä on pakko roikkua, tai muuten vastustajalle tulee välittömästi maalipaikka. Viidellä viittä vastaan pystyy vähän katselemaan tilannetta pelin sisällä.

"Maalivahtien oltava valppaana"

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner on tunnettu miehenä, joka ajattelee peliä hyvinkin syvällisesti. Hän on innoissaan päästessään mukaan pilottiihankkeeseen. 

– Annetaan ajan näyttää, mitä uusi pelimuoto tuo valmennuksellisesti ja taktisesti. Makea sapluuna tämä on, Manner sanoi. 

Manner muistuttaa, että pelit ovat hyviä näyttöpaikkoja pelaajille SM-liigapelejä ajatellen, vaikka kyse onkin eri kilpailusta.  

– Aikojen alusta on pelattu pienpelejä ja ylikentän kolmella vastaan kolme -pelejä. Se antaa tilaa luovuudelle ja oivaltamiselle. Maalivahtien on oltava valppaana, Manner naurahtaa. 

"Ei tuleen makaamaan"

HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi ei osaa vielä sanoa, että tuleeko turnaussarjasta jokavuotinen perinne. Tilannetta tarkastellaan, kun ensimmäinen kausi on pelattu. 

– Kaukaa Turusta lähti tällainen idea. Kysyttiin, että ketkä haluavat olla mukana, ja nämä kädet nousivat, Everi viittaa mukana oleviin joukkueisiin. 

Everin mukaan yleisön pääsy halliin ratkeaa silloisten rajoitusten mukaan. Yleisörajoitukset vapautuvat 1. lokakuuta, kun SM-liiga alkaa. 

– Ei jäädä tuleen makaamaan, vaan keksitään uusia hauskoja juttuja.

Lue myös:

    Uusimmat