SM-liigajoukkueen pelaajakikkailu aiheutti reaktion – nyt sääntöä muutettiin

Pelicans-kultakypärä Lukas Jasek teki ruman tempun – lensi pihalle Lahdessa 1:21
Pelicans-kultakypärä Lukas Jasek teki ruman tempun – lensi pihalle Lahdessa helmikuun alussa

Lahden Pelicansin helmikuussa järjestämä ennakkotapaus sai SM-liigan viilaamaan kurinpitosääntöjään.

SM-liigassa pelaava Lahden Pelicans nimesi 14. helmikuuta tshekkihyökkääjä Lukas Jasekin kokoonpanoonsa Lukkoa vastaan.

Nyt Liiga tiedottaa tarkentaneensa kurinpitosääntöä Jasekin tapauksen myötä. Ongelmaksi muodostui, että Jasekilla oli yhä voimassa oleva pelikielto. Pelicans tulkitsi kurinpitopäätöksen sanamuotoa niin, että hyökkääjän huitomisesta saama kahden ottelun panna kului myös, kun tämä oli maajoukkuetehtävissä.

– Tapauksen yhteydessä kävi kuitenkin ilmi, että Liigan virallisissa kurinpitosäännöissä on epätarkkuus asiaan liittyen: vakiintuneista käytännöistä huolimatta säännöissä ei suoraan määritelty maajoukkuekomennuksiin liittyvien tilanteiden tulkintaa, Liigan tuoreessa tiedotteessa todetaan.

Lopulta Jasek vedettiin pois rosterista ennen Lukko-ottelun alkua. Kyseisiä tilanteita varten kurinpitosääntöihin on nyt tehty yksiselitteinen lisäys, joka poissulkee epäselvyydet.

– Mikäli pelaaja tai muu henkilö, ennen kuin tälle määrätty rangaistus on kokonaisuudessaan kärsitty, vapautetaan Liiga-joukkueestaan ja rekisteröidään maajoukkueen tai muun joukkueen käytettäväksi turnauksessa taikka muussa ottelutapahtumassa, ei hänelle määrätty pelikielto vähene pelaajan Liiga-joukkueen niissä otteluissa, jotka tapahtuvat vapautuksen aikana, tarkennuksessa sanotaan. 

 Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä totesi tapauksen jälkeen MTV Urheilulle, että pelikieltokäytäntö on vakiintunut ja pääosin selvä kaikille. Järvelä totesi kuitenkin samassa yhteydessä, että tulkinta on syytä kirjata jatkossa selvemmin.

– Kun pelaaja vapautetaan maajoukkueen käyttöön, sinä aikana hänen pelikieltonsa eivät voi kumoutua. Tilanne on sama, vaikka pelaaja saisi keväällä viimeisessä liigaottelussa pelikiellon, hän voisi silti pelata minkä tahansa maan maajoukkueessa MM-kisoissa. Syksy alkaa sitten (Liigassa) pelikiellossa siinä määrin kuin sitä on jäänyt kärsimättä, Järvelä sanoi helmikuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat