Varsinais-Suomessa on jäänyt kiinni eniten päihtyneitä skuuttikuskeja.
17. kesäkuuta tuli voimaan laki, joka kieltää sähköpotkulaudan tai muun kevyen sähköajoneuvon kuljettamisen yli 0,5 promillen humalassa.
Nyt kuukautta myöhemmin skuuttijuoppoudesta on sakotettu jo 188 kuljettajaa koko Suomessa. Skuuttijuoppoudesta määrätään 200 euron liikennevirhemaksu.
Eniten sakkoja on määrätty Varsinais-Suomen alueella, jossa sakkoja on määrätty kuukauden aikana 52, eli lähes kaksi päivässä.
– Yllättävän paljon niitä on, ja poliisihan ei saa kaikkia sähköskuuteilla alkoholinalaisena ajaneita kiinni, sanoo Lounais-Suomen poliisista ylikomisario Kai Loukkaanhuhta MTV Uutisille.
Lähes kaikki sakot on annettu Turussa.
Loukkaanhuhta kertoo, että alueella ei ole ollut mitään niin sanottua tehovalvontaa asian suhteen, vaan sakkoja on annettu normaalien valvontatehtävien yhteydessä.
Varsinais-Suomen jälkeen tilastoissa seuraavina on Pohjois-Pohjanmaa ja Satakunta.
Uudellamaalla on kuukaudessa määrätty vain 8 sakkoa liittyen skuuttijuoppouteen.
"Osa on suuttunut"
Ylikomisario Loukkaanhuhta sanoo, että varsinkin heti lakimuutoksen jälkeen sakon saaneet olivat yllättyneet sakoista.
– Osalle tulee vieläkin yllätyksenä. Monenlaisia suhtautumista on ollut tilanteissa. Osa on suuttunut, Loukkaanhuhta sanoo.
Pääosin sakotetut ovat olleet nuoria aikuisia, joita on sakotettu Turun keskustan alueella perjantai- ja lauantai-iltaisin.
Kesäkuussa laissa määriteltiin myös ikäraja sähköpotkulaudoille. Tästä ei ole kuitenkaan tilastotietoa, sillä seuraamusta alaikäisille ei voida antaa.
– Siihen on varmasti jouduttu puuttumaan, mutta siitä ei ole tilastoja. Ajaminen lopetetaan ja tapauskohtaisesti voidaan olla vanhempiin yhteydessä, Loukkaanhuhta sanoo.
Tämä muutos ei ole näkynyt
Loukkaanhuhta myös muistuttaa, että kesäkuun lakimuutoksen yhteydessä tuli sähköpotkulautailijoille suositus käyttää kypärää.
– Sanoisin, että tämä muutos ei ole katukuvassa näkynyt.
Loukkaanhuhta sanoo, että poliisille tulee verrattain vähän skuuttionnettomuuksia tietoon.
Kuluvan vuoden aikana Lounais-Suomen poliisin tietoon on tullut 40 onnettomuutta, jossa sähköpotkulaudan kuljettaja on tavalla tai toisella mukana.
Juttu jatkuu linkkien jälkeen.
Lue myös:
Sähköpotkulautailijoiden ikää on vaikea valvoa
Uusi laki kieltää skuuttijuoppouden ja antaa ikärajan – riittääkö se?
"Usein lain tiukentamisella on positiivinen vaikutus"
Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti ei ole yllättynyt tilastoista.
– Määrätyt liikennevirhemaksut kertovat lähtökohtaisesti siitä, että on valvottu aktiivisesti. Epäilen, että Suomessa ei ole sellaista aluetta, jossa tätä (sähköpotkulaudan kuljetusta päihtyneenä) ei lainkaan tapahtuisi, hän sanoo.
17. kesäkuuta voimaan tulleet muutokset kevyt sähköajoneuvon kuljettamislakiin liittyen eivät vastuulliseen tienkäyttäjään Ruutin mukaan suuresti ole vaikuttaneet.
– Usein lain tiukentamisella on positiivinen vaikutus, vaikka tässä tilastossa seuranta-aika on hyvin lyhyt, niin toivottavasti pitkällä aikavälillä saamme hyviä tuloksia, Ruutti sanoo.
Lainsäädäntö liittyy vuokrattavien sähköskuuttien lisäksi myös yksityisomisteisiin sähköpotkulautoihin sekä muihin kevyihin sähköajoneuvoihin.
Yksi muutos vielä tulossa
Merkittävänä tulevana muutoksena Ruutti pitää myös 1.elokuuta voimaan tulevaa lakimuutosta, jonka myötä sähköpotkulautayrityksiltä edellytetään kunnan myöntämää mikroliikennelupaa.
Ruutti sanoo, että kansalaismielipide on sähköpotkulautojen promillerajan puolella. Vuoden 2023 Liikenneturvan kyselyssä 87 prosenttia suomalaisista kannatti kevyen sähköajoneuvon promillerajaa.
Kansalaiskeskustelua on ollut myös sähköpotkulautojen täyskiellosta, mutta siihen ei ole Suomessa ryhdytty.
– Oikein käytettyinä sähköpotkulaudoissa, tai muissa kevyissä sähköajoneuvoissa, ei ole mitään väärää. Ne ovat hyvä liikkumismuoto, kunhan niiden kuljettaja toimii vastuullisesti.